3. januar 2014

Helstekt kylling

En av min eldste gleder på kjøkkenet har vært å lage helstekt kylling. Jeg hadde min første store gastronomiske opplevelse da jeg som femtenåring reiste rundt Middelhavet i bil, sammen med noen kamerater fra Tromsø. I en liten landsby i Italia kjørte vi feil, og havnet på et vertshus i utkanten hvor de sto og grillet hele kyllinger. Jeg ble øyeblikkelig kyllingfrelst. Siden da har jeg alltid funnet frem til steder hvor de griller slike rotisserie-kyllinger når jeg er på reisefot. Ofte på et torg i en liten fransk landsby, står det en eldre dame eller mann med sin lille mobile grillovn, som kalles rotisserie, og lager magi.

Gjennom mange år har jeg nå prøvd ulike måter å lage den perfekte kylling på, og tilslutt funnet frem til denne oppskriften. Dette er smakfull og lettvint mat som lager seg selv, perfekt som søndagsmiddag. Om du ikke rekker å legge den i saltlake kvelden før, kan du også ha salt inni kyllingen, men da blir den ikke like saftig. Prøv denne oppskriften, og tilpass krydder til din egen personlige smak. Jeg serverer alltid med salat, brød eller stekte poteter. Lykke til. Jørn 

HELSTEKT KYLLING

Du trenger:

 • 1 hel kylling
 • 60 gram salt ( pr. liter vann)
 • 1 ts nymalt pepper
 • 1 neve frisk timian eller salvie
 • 1 sitron
 • 1- 2 hvitløkfedd
 • godt smør (gjerne Økologisk Røros smør )
 • 1-2 dl kalvefond/kraft/buljong
 • 1 stor bolle/stamp/gryte
 • 1 høy langpanne

Slik gjør du:

 1. Fjern hyssing og press ut lårene slik at stekeflaten blir jevnere.
 2. Fyll en stor bolle/stamp med vann og ha i 60 gram salt pr liter vann. Vannet skal dekke kyllingen, som du legger oppi. Dekk til med film eller lokk, og la det stå i kjøleskapet eller kjølig over natten. Hell ut vannet neste morgen. Vær nøye med saltinnholdet og tiden, for det må ikke bli for salt.
 3. Ha i kyllingen 1 – 2 hvitløksfedd, 1 teskje pepper, krydder du liker, f.eks. 1 neve frisk timian eller salvie, og tilslutt 1 sitron, delt i båter.
 4. Massér smør over hele kyllingen, og legg den i en langpanne. Om man ønsker sjy, så heller man i 1-2 dl kalvefond under kyllingen i langpannen.
 5. Sett ovnen på 90 grader og stek i 90 minutter.
 6. Ta den ut, og mål med termometer i brystet. Minimum 60 grader/perfekt er 60-75 grader. (Jeg pleier å steke den til 64 grader) Hvis den ikke har nådd ønsket grad, settes den inn i ovnen igjen, og stekes ferdig.
 7. Ta den så ut igjen, og la den hvile i minimum 45 minutter i romtemperatur. Dette er for å holde på saften i dyret.
 8. Skru ovnen deretter opp på 250-260 grader, og pensle kyllingen med smør og stek kyllingen i 10-12 min til for å få sprøstekt skinn.
 9. Når kyllingen er ferdig, tar du den ut, og deler opp kyllingen ved å skjære av vinger og  lår først. Deretter skjærer du ut brystet. Krydre med nykvernet pepper innen du serverer, og ha litt av den deilige sjyen ved siden av.

poulet-ail-5

 

Join the conversation! 15 Comments

 1. Det så veldig godt ut! Må prøves! Tror aldri jeg har kjøpt en rå kylling, så det er på tide 🙂

  Svar
  • Garanterer deg at du vil like det. Det er fantastisk enkelt og smakfullt. Familien min elsker denne kyllingen, og de har lært å lage den selv, når jeg ikke er hjemme.

   Svar
 2. Kjører du varmluft når du steker kyllingen på 90 grader?

  Svar
 3. Dette gleder eg meg til å prøve i morgen 🙂

  Svar
 4. Hei Jørn, testet oppskriften din på søndag, det eneste problemet som oppstod, var at det var stille under store deler av måltidet,,,,, de var mer opptatt av å spise enn å snakke 🙂

  Svar
  • Så kult. Slik jeg kjenner Jeanette, så dtte ha vært en super suksess. Det skal mye til å målbinde henne. Grattis. Da kommer det en ny opskrift senere i dag. Jørn

   Svar
 5. Perfectly composed articles, thanks for entropy. “You can do very little with faith, but you can do nothing without it.” by Samuel Butler.

  Svar
 6. Hei Jørn, lurte på kor lenge kyllingen skal ligge i saltlake? Har kylling på 1600g, blir det da for lenge med 12 t ?

  Svar
  • Hei Tormod, jeg bruker å la kyllingen ligge i saltlake «knapt over natten». Dvs. at jeg legger den i laken ved 23/24 tiden, og tar den opp igjen ved 7-8 tiden på morgenen. Men riktig mengde salt i forhold til vann er viktig.Jørn

   Svar
   • Takk for svar Jørn. Kyllingen vart ein suksess, endå eg lot den liggje ca 11 timar i saltlake. Har du forresten en god oppskrift på pannestekt torsk? 😉

   • Hei Tormod, takk for mail, og artig at du likte den.Ja, jeg har en morsom Pannestekt torskeoppskrift.Skal finne den frem. Trenge e par dager fordi jeg har vært på sykehuset en dag, og skrive hånden min er ute av spill. Kommer tilbake med den. Jørn

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , ,