Det mest spennende på den kulinariske himmelen for tiden er mat fra Peru.

Mange av de største kokkene i verden har latt seg inspirere av denne nye matkulturen, og tatt den med seg hjem til restauranter verden over. Ferran Adrià fra den legendariske restauranten El Bulli, er bare én av dem. Det dukker stadig opp nye peruanske restauranter i de største byene. De som lenge har spist japansk-asiatisk-crossover mat, vil kjenne igjen smakene. Slektskapet med japansk mat er tydelig, og kommer av stor innvandring fra Japan. Peru er en multietnisk smeltedigel med lang historie og med mange nasjonaliteter, og siden landet lå under Spania i mange århundrer har også det satt sine spor i matkulturen.

Ceviche er fetteren til sushi og sashimi

De som har spist japansk mat i noen år, vil umiddelbart føle seg hjemme i det peruanske kjøkkenet. Maten har et minimalistisk uttrykk fordi det brukes lite olje, smør og fløte. Stilen er heller ikke redd for sterke nyanser i form av krydder og spesielle marinader. De som sverger til sushi og sashimi vil endelig få en etterlengtet variasjon.

Ceviche er en av de viktigste pilarene i peruansk mat, og gir en smakfull og god spiseopplevelse. Prinsippet med ceviche er at fisken marineres, eller rett og slett kokes i syren fra lime og sitron. Herfra kan man utvikle en rekke forskjellige oppskrifter på både utførelse og råvare. Trøffelhelt kommer tilbake med flere reportasjer og gode oppskrifter etterhvert. I dag legger jeg ved en oppskrift på ceviche av kamskjell, som jeg elsker. Det er sunt, nydelig og superenkelt å lage. Prøv det.

kamskjell-ceviche-rosa-tallerk

Ceviche av kamskjell med mango og avocado

Forrett for 4 personer

Du trenger:

 • 10 – 12  kamskjell, frosne. Skjæres mens de tines i tynne skiver.
 • 1 mango, skåret i runde skiver, på størrelse med kamskjellene.
 • ½  plante fersk koriander
 • Saften fra 2-3 lime
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • 1 avokado, skåret i runde skiver på samme måte som mangoen
 • ½ eple i små terninger
 • 1 kvart agurk i små terninger
 • ½ rød chili finhakket og uten frø
 • salt og nykvernet hvit pepper

Slik gjør du:

 1. Rasp litt limeskall til å blande med frukten. Press ut saften av 3-4 lime. Juster antallet ut fra hvor rike de er på saft. Noen har lite saft.
 2. Skjær kamskjell i tynne skiver. Enklest å gjøre dette mens de ennå er litt frosne. Legg dem på et fat, og strø litt salt over dem. Hell over limesaften, og la det stå i romtemperatur i min. 1 time. Du vil se at de blir lysere i fargen etterhvert. Hvis du lar den stå lenger enn 1 time, settes den kjølig med plastfilm over.
 3. Fjern skallet på mangoen, og skjær i like tynne skiver som kamskjellene.
 4. Del avokadoen, ta bort kjernen og skjær i tynne skiver. Ha litt saft fra limen over for å bevare fargen.
 5. Skjær eple og agurk i små terninger.
 6. Fjern frøene i chilien, og skjær den i små terninger.

Bland sammen terningene og strø finrevet limeskall, salt og pepper i blandingen. Anrett slik du liker selv. Mine bilder kan gi en idé. Når du anretter kamskjellene, har du litt olivenolje på sammen med limesaften. Smak til. Retten skal ha mye syre. Legg avocado og mango innimellom kamskjellene. Vend i strimlet fersk koriander og chilibiter, etter smak. Jørn

kampskjell ceviche nær

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Middag, Oppskrift, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , ,