Det er 1.nyttårsdag, og bakrusen etter jul og nyttårsaften hjemsøker meg. Jeg føler at noe må bli annerledes i år. Jeg vil gjøre noe med livet mitt som innebærer en realistisk, forbedring av helsen.

Jeg tenker at dette er noe som skal vare, og som skal ha en positiv innvirkning på min fremtidige helse. Men hvor starter man, når man er et feilbarlig menneske passert 50, full av late uvaner og kulinariske utskeielser, som ikke tar hensyn til hjertefeil eller nedadgående helse? Når man år etter år, har utsatt det uunngåelige skiftet, men tenkt at snart, neste gang, om ikke lenge, ja da skal alt bli annerledes og jeg skal bli ung og sprek og sunn og frisk igjen. Og jeg tenker på faren min som døde så altfor tidlig av et dårlig hjerte. Disse tankene har boblet inni meg lenge, uten at jeg har tatt de nødvendige grep, og det er sikkert mange som kjenner seg igjen. ”The times they are a changing”, som Bob Dylan ville sagt..

Livsstilendring starter med min egen matlaging

Jeg skal begynne denne livsstilsendringen med å gjennomgå min egen matlaging. Mine måltider må bli enklere og sunnere, samtidig som de skal gi meg den tilfredsstillelsen jeg søker når jeg lager mat. Blir det for kjedelig eller for drastisk, varer ikke dette forsettet lenge, såpass med selvinnsikt har jeg. Ja, jeg vet at det blir en utfordring, men det føles litt som det er nå eller aldri.

JMN_5883

Den femte smaken er Umami

Det sies at det perfekte måltid skal bestå av alle de fem smakene, altså søtt, surt, salt, bittert og umami. Umami er vanskelig å definere. Beste beskrivelse er smaken av soya-saus, buljong eller smaken du finner i geléen og frøene inni tomaten, og er et svært viktig element til min nye fremtid. Et godt måltid skal dessuten ha ulik konsistens, være fargerikt, og settes sammen av en perfekt balanse mellom proteiner, karbohydrater og grønnsaker. Jeg vet at det er mange som meg, som ikke helt får til denne formen for menysetting i en travel hverdag, og ofte er det den viktigste delen av måltidet som utelates, nemlig det grønne. I mangel på inspirasjon ender man ofte opp med i hjelkokte gulrøtter, en vassen stilk brokkoli eller en pose frosne grønnsaker. Dette er både kjedelig og lite tilfredsstillende i det lange løp, og det er kanskje ikke så rart at barna våre griner på nesen, og både må trues og bestikkes i møte med slike grønnsaker.

Å skape en bedre balanse blandt matvarene jeg bruker

Når man har kommet til den erkjennelse i livet, at man ønsker å gjøre noe med sin egen helse, så holder det ikke bare å trene, samtidig som man er fullstendig ukritisk til hva man putter i seg. Tanken er å bevege seg mer, og å gi kroppen tilgang på sunnere drivstoff. Da mener jeg ikke at man skal droppe alle godsakene i den kulinariske verden, men heller skape en bedre balanse blant matvarene. Jeg har alltid har hatt et slapt forhold til frukt og grønt. Nå skal jeg lære meg å elske disse smakene, slik at det blir like naturlig å spise dette som alt annet.

JMN_5784

Inspirasjon til et sunnere kosthold

Med dette som utgangspunkt til min søken, oppsøkte jeg Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG). Her kan de nemlig alt som er verdt å vite om temaet. De liker utfordringen jeg kommer med, og har invitert meg over for å lage noen retter som de lover vil inspirere til et sunnere kosthold. Utfordringen er å finne frem til nye og spennende, samtidig lettvinte måter å tilberede og servere frukt og grønt på.

JMN_5595

Hun tok meg smilende imot bærende på en kasse full av ulike grønnsaker

Den dyktige kokken Toril Gulbrandsen er ansatt på OFG’s kontor for å utvikle nye oppskrifter med frukt og grønt. Hun tok meg smilende imot bærende på en kasse full av ulike grønnsaker, frukt og utvalgte urteplanter. Og i løpet av en formiddag snekret vi sammen noen oppskrifter som vi håper også du får lyst til å prøve hjemme. Personlig ble jeg svært positivt overrasket over de uendelige mulighetene som fins med frukt og grønt, ikke minst hvor godt det kan smake og hvor bra det føles å spise. Etter dette dypdykket i den grønne verden, vil jeg senere prøve å kombinere dette med mye annet som finnes denne sesongen, og som jeg er nysgjerrig på om vil passe mitt nyttårsforsett. Ønsk meg lykke til.Jørn

 

JMN_6186

Rødbet og sitrontimian granite

Som en hvilerett

Du trenger:

 • 6dl vann
 • 2dl sukker
 • 1 stk rødbet
 • 1 bunt sitrontimian
 • 3 sitroner

Slik gjør du:

 1.  Kok opp vann og sukker, skru av varmen etter oppkok.
 2. Skrell og kutt rødbeten i biter og trekk i sukkerlaken sammen med timian i ca 30 min.
 3. Ha i juice fra de 3 sitronene, deretter siler du og
 4. fryser det ned i en avlang lukket boks.
 5. Servering.Ta ut graniteen i forkant og bruk gaffel til å skrape løs isen.
 6. Anrett i glass eller små skåler, og pynt med sitrontimian.

Bli med på praten! 4 kommentarer

 1. Det er straffen for å ha lest for mye Morgan Kane;-)

  Bønna

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Historier, Middag, Oppskrift, Sunnhet

Stikkord

, , , , , ,