13. november 2016

Lam i dillsaus

Var så heldig å få tak i det velrennomerte lammekjøttet fra Alpelam i Lyngen, kåret i 12 år av norske sauebønder til Norges beste lam. Så slo jeg til med en lammefrikassé, i en litt utvidet stil. Dette er ekstrem god høst mat, som jeg anbefaler dere å prøve. Noen praktiske saker med selve oppskriften: Hemmeligheten er å gi kjøttet et oppkok, og deretter bytte vannet. Så starter man kokingen på nytt. Dette gjør at kjøttet får en mer elegant smak, for man fjerner urenheter og slaggstoffer i kjøttet. Man må også huske på å ikke koke fløten for lenge med buljongen, og heller ikke la dillen koke. Sistnevnte vil gi sausen en besk smak, og det vil man jo helst ikke ha.

PS! Jeg fikk kjøpt Aplelam på Eide Handel i Tromsø. Litt ekstra arbeid for å få tak i det, men du blir lykkelig når du får satt tennene i det. Det er verdt en omvei.

For 4 personer

Du trenger:

1 kg lammbog, skåret i terninger (2×2 cm). (Du kan bruke andre deler av dyret også. Jeg har prøvd med koteletter, og det er også godt.)
2 ss salt
2 bunter dill
1 ss dillfrø ( fås bla. på Plantasjen)
1 ss hele hvite pepper korn
3 dl fløte
3 laurbærblad
2 ss smør
4 ss hvetemel
3 ss hvitvinseddik til smaking
8 gulrøtter
10 små tomater, delt i to (valgfri)
4 neper
3 vårløk eller purreløk
1 klype sukker
salt, nykvernet hvitpepper
8 stora melete poteter til potetmos.

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger. Ha salt over det og la det ligge 1 time før steking.
Ha kjøttet i en stor kasserolle, og dekk det med vann, og kok opp.
Løft av kjøttet og skyll kasserollen. Slik får man bort slaggstoffer i kjøttet.
Ha kjøttet tilbake i kasserollen, dekk med vann igjen.
Lag en krydderpose med dillfrø, laurbærblad og hvitpepper. Legg den i kasserollen og la kjøttet koke i 2 timer. Skumme av underveis med en spiseskje.
Skjær grønnsakene i grove biter. Kok gulrøttene, nepene og purreløken i en separat kasserolle i 3-4 min. Skyll deretter grønnsakene i kaldt vann.
Når kjøttet er ferdig, løftes det av og holdes varmt. Kok buljongen ned til ønsket styrke og mengde, i ca. 30 min. Ha i fløte. Bland sammen hvetemel og smeltet smør, og visk det inn i buljongen.
La buljongen koke ut, slik at du slipper hvetemelsmak i sausen. Smak til med eddik og litt sukker.
Ha buljongen av varmen og legg i dillkvister. La den stå en liten stund. Den skal ikke koke, for da blir den besk. Ta bort dillkvistene, og legg i kjøttet, grønnsakene og tomatene, og masse finskåren dill, og server med nylaget potetmos.

IMG_6197

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,