Dette er en alternativ Pinnekjøtt oppskrift, som er artig å kaste seg over. Det viktigste er å få tettet folien godt over langpannen. Ellers er det bare en nytelse.

Ovnsbakt Pinnekjøtt med julekrydder og kålrabistappe

 Med denne metoden kan du bruke både røkt og urøkt pinnekjøtt.

Krydderene som brukes sammen med pinnekjøttet er alle sammen tradisjonellt knyttet til julen, i alt fra røkelse, pålegg til bakverk og middager.

Den vakre stjerneanisen og fenikkelfrøene gir et lite stikk av anis, korianderfrø gir et friskt pust av sitrus mens einerbærene/busken gir den gode smaken dampepinnene I sitt fravær under ovnsbakingen ville gitt. Mengdene krydder som brukes er små og de gir ikke en kraftig kryddersmak, kun en delikat underliggende julekryddertone/nyanse.

Når man ovnsbaker pinnekjøttet er det to ting som er ufravikelig. Kjøttet må være vannet ut I 24 timer og ovnsformen må pakkes 100% tett med flere lag folie.

Slurver man med innpakkingen fordamper vannet og kjøttet blir stekt fremfor dampet og det vil vi ikke!

 

Tips; Er du ikke helt sikker på om pinnekjøttet er vannet ut nok? Da kan du vanne det ut siste 2 timer med 10-15 grader varmt vann fremfor iskaldt vann. Da går utvanningsprosessen en del raskere.

Du trenger:

Til 6-8 personer.

  • 3 kg utvannet pinnekjøtt. (24 timer)
  • 1 ss fenikkelfrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 2 stk stjerneanis.
  • 8 stk einerbær /evnt noen små topper av einerbusk. 

img_9670-1

Slik gjør du:

Vanne ut pinnekjøttet 24 timer. Første 4 timene må vannet renne kontinuerlig.

Deretter holder det å bytte vann annenhver time. Det er viktig å bytte vann ofte fordi saltet og urenheter skylles ut i vannet som pinnekjøttet igjen trekker til seg. (skifter du ikke vann  ofte får du et alt for salt og hardt pinnekjøtt.)

  • Dryss krydderet i bunnen av formen. Legg en liten dusk einer i hvert hjørne hvis du har et. Bruk einerbær ellers.
  • Legg kjøttet lagvis jevnt i hele flaten av formen. Du trenger ikke vann i formen. (lover!)
  • Pakk inn formen i minst 3-4 lag folie. Bruk et ekstra minutt på å klemme til hardt i kantene slik at det er helt smokk tett.
  • Sett formen i ovnen UTEN å rive opp folien. Temperatur 170 grader i en time.
  • Skru deretter ned ovnen til 120 og la den stå i 3 timer til.
  • Hvis du faller for fristelsen å sjekke om kjøttet er ferdig før må du pakke formen helt tett igjen før den går i ovnen igjen.
  • Når pinnekjøttet er ferdig heller/siler du av kraften i bunnen av formen og lager er sjysaus på denne.
  • La folien være på frem til servering. Liker du å svi av kjøttet litt før servering setter du ovnen på grill og 250 grader. Sett formen høyt i ovnen og gi kjøttet en skjerpings til du er fornøyd.

img_9671

Kålrotstappe med rista pepper:

Du trenger: 

  • 1 kg kålrot
  • 700 gr gulrot
  • 300 gr persillerot eller jordskokker
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 skiver sitron
  • Kaldt vann til det dekker med 3 cm
  • 2,5 dl fløte (justeres etter konsistens)
  • 350 gr smør (godt smør, ikke margarin)
  • 14 gr flaksalt (smak til)
  • 1 ts sitronsaft
  • 3 ss rista knust svartpepper.

 Slik gjør du:

  • Fyll en kjele med kaldt vann.
  • Skrell kålroten, persilleroten og gulroten. Dele de i biter på 2×2 cm og ha de i kjelen. Legg to sitronskiver og en dusk rosmarin på toppen. Koke dette under lokk i 30 minutter.
  • Ønsker du å bruke jordskokker fremfor persillerot skreller du disse og legger de i sitronvann til kål- og gulrot har kokt 30 minutter. Da legger du i jordskokkene og koker dette videre sammen i 15 minutter.
  • Etter totalt 45 minutter på kok plukker man ut sitronskivene og rosmarindusken, kast disse.
  • Sil av vannet og ha i terninger av smør og fløten. Kjør dette sammen til en mos med stavmikser. Har du ikke stavmikser kan du kjøre den sammen i en blender, eller rett og slett stappe dette sammen med en potetstapper. Uansett hvilken konsistens du ønsker smaker dette supergodt!
  • Smak til mosen med en ts sitronsaft, og kun salt.
  • På toppen drysser man så mye grovknust rista svart pepper at gjestene tror det er en spøk.

 

Rista/brent/poppa svart pepper:

 Det morsomme med å riste/poppe hel svart pepper er at pepperen mister mesteparten av den styrken sin mens det frembringer en nydelig smak og aroma av røykt/toastet pepper og en finurlig nøtteaktig smak.

Varme en tørr stekepanne eller kjele godt opp. (Ikke ha fett i…!)

Hell i 5 ss hel svart pepper. La pepperkorna ligge til det begynner å ryke. og de rører litt på seg. Rist litt på panna og la de ligge til de knitrer og popper litt rundt i panna. Nå ”blåser ”pepperkornet seg opp litt og blir mer glatt i utseende. Hell da pepperet over i en morter eller skål. La de bli romtempererte før du knuser de. Ikke bruk kvern, da blir det bare grått støv. Bruk heller en morter eller bunnen av en kjele til å grovknuse de.

Liker du pepper vil du elske dette trikset for nå kan du mangedoble mengden pepper i maten.

Servere gjerne kokte poteter til pinnekjøttet!

Tips:

Sliter man med at potetene koker i stykker før maten står på bordet, kan denne ovnsbakte poteter fjerne dette problemet samtidig som du får en mer smakfull potet som fortsatt er myk og melen nok til å moses med sausen.

 Ovnsbakte Poteter:

  • 1,5 kg skrelte og forkokte poteter
  • 50 gr smør
  • 1 ss flaksalt

”Matpoteter” litt større enn ett egg forkokes 20 minutter

Mandelpoteter forkokes kun 10 minutter

Skrell og koke potetene til de er nesten ferdige. Dette varierer etter størrelse og egenskaper fra potet til potet.

Legg potene i en ildfast form å hell smeltet smør over. Salte godt å rull litt rundt på potetene slik at de får smør rundt hele. Steke i ovnen til de har fått en fin skorpe og en myk kjerne. 30-40 minutter før pinnekjøttet er klart setter potetene i ovnen sammen med pinnekjøttet som står på 120 grader. Når du tar ut pinnekjøttet kan du skru opp varmen hvis de ikke er helt myke inni. at de får en gyllenbrun skorpe er bare godt og fint.

Flatbrød og syrnet smør er en selvfølge til pinnekjøtt.

 Godt syrnet smør får du ved å la det stå på kjøkkenbenken en ukes tid, eller du kan få noe veldig godt på denne måten:

  • 250 gr romtemperert normalsaltet smør.
  • 2 ss seterrømme
  • ½ ts flaksalt

Vispe smøret på moderat hastighet i maskin ca 1 minutt, eller til det blir smidig.

Tilsette en ss rømme og la det røres til rømmen er tatt opp av smøret før du tilsetter siste skjea med rømme. Når dette er rørt sammen til en masse har man i flaksaltet og porsjonerer smøret over i smørskåler. Dette står fint noen timer på benken før maten serveres.

 

 

Join the conversation! 2 Comments

  1. Her kom retteprogrammet inn – utvanningstid selvfølgelig

    Svar
    • Hei Dag, takk for mail. De ulike produsenter av pinnekjøtt har ulike lengder på Utvanningstid. Det kjøttet vi brukte på TV Lillejulaften ble anbefalt å utvannes i 14 timer. Jeg prøvde det, men følte at det var for kort tid, siden jeg måtte stå opp om natten å drikke vann, fordi jeg følte kroppen «ropte» etter vann. Derfor gjorde vi det til 24 timer, som jeg syntes er fint.

      Svar

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,