Midt i sommer turnéen hadde jeg endelig to fridager, og de gikk til matlaging. Kjente og kjære favoritter måtte tilfredsstille ganene til familie og venner. Første dagen laget jeg Baby Back-Ribs på min nye pellets grill, en elektrisk Memphis. Dagen etter gikk turen til min nye «gastronomiske sommer-hit», laksegryte på fransk manér. Jeg har så langt laget denne hele fem ganger i juni, og må innrømme at jeg er livredd for at noen i familien skal bli lei av denne nydelige retten, fordi jeg selv rettogslett «elsker denne retten». Egentlig dumt å kalle den en «sommer-hit», fordi den funker like bra hele året. Derfor «smug-lager» jeg den ofte til meg selv, når familien er ute av huset. » Når fiskeretter blir så godt som dette, kan jeg spise det hver eneste dag,» sa en som ikke har fisk som favoritt mat. At det kom så spontant fra vedkommende forstår jeg godt, fordi dette er nydelig! Jeg selv har nynnet til denne schlageren i hele sommer allerede. Jeg sier ikke mer. Prøv selv.

Laksegryter

For 6 personer

Du trenger:

 • 800 g laksefilet
 • 6 vårløk
 • 3 gulrøtter
 • 2 sitron
 • 1 ss hakket persille
 • 4 dl av fløte ( Her kan du bytte fløte til Laktose fri fløte)
 • 60 g smør
 • 3 dl kylling buljong
 • 2 ss hvetemel ( Her kan du enten droppe hvetemel eller bruke Mandelmel, Sesam mel, kokosmel. Eller Xanthan gum – Brukes i glutenfritt mel for å bedre bake egenskapene og konsistensen. Xanthan Gum kan også brukes i dressinger for å oppnå god sammenblanding mellom olje og eddik, eller i sauser som tykningsmidde
 • 2 ts dijon sennep
 • 10 hele rosa pepper (Baias rose)
 • 300 g reker
 • Et liten gryte til hver person, ildfast form.

Slik gjør du:

 1. Skjær laksefileten i terninger.
 2. Skrell og vask gulrøttene, og kutt dem i passende terninger. Kok dem i 10 minutter i en kjele med saltet kokende vann.
 3. Vask og skjær vårløken i skiver.
 4. Smelt 20 g smør i en panne og stek løk, de kokte gulrøttene og lakseterninger i 5 minutter under omrøring.
 5. Rens rekene, og legg til side.
 6. Stek skallet noen minutter i litt olivenolje, og hell deretter hønsebuljongen over. Gi alt dette et godt oppkok, og la det små koke i 15-20 min. Sikt og sil rekeskallene fra buljongen.
 7. Smelt 40g smør i en kjele og tilsett melet. Bland og hell i buljongen, og la det tykne, tilsett fløte og sennep. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og persille.
 8. Forvarm stekeovn til 180 grader. Fordel maten porsjonsvis i små posjonsgryter, og dryss med gressløk oppå.  Press litt sitronsaft over hver gryte før du setter dem i ovnen.Stek i 10 til 15 min.
 9. Serveres med ris eller baguette, eller bare slik de er.

Laksen serveres i små posjonsgryter, ildfaste former som du setter i ovnen etter at du har fordelt mengden på de 6 posjonene. Servér gjerne en hvit burgunder til, eller rosévin. Vann er alltid best uansett.

Allergener:

Laks

Reker

Fløte: Laktosefri fløte

Hvetemel: Xanthan gum – Brukes i glutenfritt mel for å bedre bake egenskapene og konsistensen. Xanthan Gum kan også brukes i dressinger for å oppnå god sammenblanding mellom olje og eddik, eller i sauser som tykningsmidde.Mandelmel, Sesam mel, kokosmel kan også brukes.

 

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse, Mine største gastronomiske opplevelser

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,