
Katalansk skalldyrgryte
Skalldyr i fiskesaus
Jeg vet at slike retter som dette ofte er noe man tenker er best på sommeren. Men jeg kan trygt fortelle deg at det funker egentlig minst like godt på vinteren. Fordi reker og skalldyr er best på vinteren. Man kan dessuten legge i noen fiskestykker, for å gjøre gryten enda rikere, eller hvis man ikke har tilgang til skalldyr. Jeg brukte frosne reker, og blåskjell fra Scanfjord Målesund, som er rett over grensen i Sverige. Gode løsninger begge to. I tillegg fikk jeg bare tak i frosne biter av blekksprut.
Dette er en klassisk katalansk sjømatgryte, laget med en tomatbasert saus, saktekokt blekksprut, muslinger og reker. Den er tyknet til med en malt mandelmasse, kalt en picada. Du kan servere den som den er, eller med sprøstekte brødskiver med godt smør på.
Det mest spennende er at du starter retten med å steke Spansk Serrano skinke, som tynne skiver og skåret i små biter. Gjerne med mye fett på, for det er fettet som setter smaken, og gir en artig smak på retten. Enda bedre blir det når det blandes med kraften fra skalldyrene. Da får den et nytt preg, som er en nydelig fusjon av disse smakene. Denne retten er en av mine favoritter på alle Spania ferier. Det er helt vanlig kost i Katalonia området, områdene rundt Barcelona.
Du trenger:
- 5 tomater
- 1 del oliven olje
- 200g jamón serrano ( dersom du ikke får tak i Serrano skinke, bruker du vanlig norsk bacon).
- 2 røde paprika, fin hakket
- 1 selleristang, fin hakket
- 2 store løk, finhakket
- 1/2 teskje røkt paprika krydder
- 1 teskje sukrin (i stedet for sukker)
- 1 klype salt
- 500ml fiskekraft
- 2 medium blekksprut, kuttet i ringer
- 300g hjerteskjell / blåskjell
- 4 store kongereker, med skall på
- 2 ss finhakket persille
- Ristet brød
PICADA
- 50g mandler
- 1 hvitløkfedd, rensket og knust
- 1 skive av gammelt brød, gjort om til brødsmuler
SLIK GJØR DU:
1. Lag et kryss i bunnen av tomatene, og ha dem i en liten gryte, og dekk dem med vann. Gi dem et oppkok, og sett dem tilside. Når de er avkjølt draes skinnet av dem, og skjær opp kjøttet.
2. Tilsett olje i en passende gryte på medium-lav varme. Ha i skinken som er delt i tynne skiver og små biter. Stek til fettet har smeltet. Det vil ta noen minutter. Rør ofte rundt.
3. Når fettet har smeltet, har du i tomatene, paprika, selleristang, løk, røkt paprika, sukrin og en klype salt. Kok til alt bobler, og skru ned varmen så lavt det går. Ha på lokket, og kok det forsiktig i 2 timer.
4. I mellomtiden lager du picada. Start med å riste mandlene i en tørr panne, rør godt om på medium varme til de er lyst gylden.
5. Knus mandlene i en morter eller foodprocessor, sammen med hvitløk og brødsmuler.
6. Når tomatsausen er ferdig, varmes fiskekraften opp, og blandes med tomatsausen. Ha oppi blekksprut, og la det småkoke til den er myk, ca. 40 min.
7. Mens blekksprut koker, vaskes skjellene i saltet vann i halvannen time, slik at sand kommer ut av dem, og gjør dem spiselige.
8. Hell ut vannet fra skjellene, og ha dem i sausen sammen med reker i noen minutter., til skjellene åpner seg, og rekene blir rosa og gjennom kokt.
9. Tilsett et par spiseskjeer picada ( Mandelmassen) i sausen, og rør det inn. Smak til og tilsett mer hvis du føler for det.
10. Hell over i serveringsboller, og ha finhakket persille over, og server med sitron båter og ristet brød.
Allergener:
Skalldyr
Fisk (Fiskekraft)
Mandler
Gluten(Brødsmuler)
Sukrin
