Aquachile er en nasjonalrett i Mexico, og en variant av Ceviche. I bunnen bruker du den spennende grønne tomaten tomatillo, som er en umoden, naturlig syrlig, og veldig aromatisk frukt. Sammen med lime juice, koriander og litt jalepeno, så blir det artig å ha i munnen. Du finner både ferske Tomatillo i butikkene, og hermetiske som er en meget god erstatning. Hvis butikken din ikke har det, så er det bare å be dem å skaffe det. Den ferske varianten dyrkes nå på Finnøy, utenfor Stavanger, og den hermetiske kan du finne i innvandrer butikkereller i de små delikatessebutikkene som Gutta på Haugen eller Maschmanns, I denne retten med Skrei som protein, gir du deg en ny og spennende kulinarisk opplevelse, som også kan tilfredsstille fiske-skeptikere til en ny opplevelse.

Jeg laget denne retten med Kamskjell som protein, i TV-programmet «16 uker i Helvete» ifjor, og det var denne retten som fikk Christer Falck til å utbryte at det var det beste han hadde smakt. Han ble egentlig sur på meg, fordi retten ødela «slanke-dietten» hans. Han sa selvfølgelig alt med sitt gode og varme smil. Det betydde i hvertfall at han likte maten, så du kan trygt prøve denne.

AQUACHILE MED SKREI

(4 posjoner)

Du trenger:

 • 200 g skreifilet uten skinn og bein
 • 1 avocado, rensket med stein fjernet, og skåret I passende skiver
 • 1 stor neve fersk koriander, hold til side en liten neve av koriander bladene til anretning
 • 80 ml lime juice
 • 2 jalepenos, rensket og fjernet frø og hakket (Her styrer du mengden chili ut fra egen smak)
 • 1 hvitløkfedd
 • 1/4 lys løk eller 1/2 banan sjallotløk 
 • 10ml fiskesaus (asiatisk)
 • 4-6 tomatillos, fjern skallet, vasket og hakket (NB! Hvis tomatillos er små, kan du øke antallet. Tomatillo finnes på hermetikk)
 • chile de arbol, pulver 
 • 3-4 reddiker, skåret i tynne skiver
 • 1 liten agurk, skåret i skiver
 • en neve mandler, hakket i mindre biter

Slik gjør du:

 1. Lag aquachile ved å kjøre koriander stilker og resten av bladene, lime juice, jalepenos, hvitløksfedd, løk, fiskesaus, tomatillos i en Food Prosessor. Væsken skal være spicy, fersk og sitrusaktig. Hvis den er for tykk, kan du ha i litt vann. Krydre med salt hvis det ikke er salt i fiskesausen. 

2. Skjør reddik i tynne skiver enten ved å bruke en mandolin eller bare med kniv. Legg i isvann i 30 min, eller til du skal servere. Hakk mandler i små biter, og skjær en liten agurk i skiver. Rens og fjern stein og skinn fra avocado, og skjær den i tynne skiver. Ha eventuelt litt sitron eller lime saft over, så den holder på fargen sin. Ha dette klart til servering.

3. Rens fiskefileten og fjern eventuelt skinn og bein.

4. Skjær Skrei kjøttet enten i skiver som sashimi, eller i terninger på ca 2-3 cm. Ha litt limejuice og salt over dem, for å starte «koke prosessen». La det ligge i en skål eller på et fat i ca 30 min.

5. Ved servering, legger du noen skjeer med aguachile i bunnen av tallerkenen, og legger kamskjell skivene oppå. Legg avocado oppå derigjen, og avslutt med noen klyper chile de arbol og resten av aquachile sausen.

6. Pynt med avocado biter og syltet rødløk, med fersk bunt av koriander, noen skiver reddik, agurk, litt knuste mandler, og strø litt chili pulver på som avslutning.

Allergener: Fisk, fiskesaus, mandler

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Mine største gastronomiske opplevelser, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,