Forleden kveld møtte jeg noen av mine artistvenner på Vulkan fisk for en tjuvstart på julematen. Vi bestilte en av mine favoritter, nemlig lutefisk servert med bacon, poteter og erterstuing, dandert med tørr sennep. En lettdrukket juleøl på fat klargjorde ganen, før kveldens absolutte høydepunkt ble servert i tulipanformede akevittglass. Ingen rundt bordet ante hva slags akevitt jeg hadde bestilt, og responsen gikk i taket.

-Det er den beste akevitten jeg har smakt, smattet kompisene mine enstemmig idet servitøren fylte opp glassene igjen. At Eyvind Hellstrøm hadde peiling på akevitt, hadde de ikke trodd. En ny runde ble bestilt og like raskt fortært. Deretter gikk flasken til Hellstrøm varm, og jeg så den sympatiske servitøren skynde seg på lageret for å hente en ny. Mer mat, jubel og mange runder senere, var det bare Hellstrøms Aquavit som holdt følge med oss gjennom hele kvelden.

Akevitten er laget av nøytral potetsprit, slik tradisjonen for norsk akevitt tilsier. Videre er destillatet lagret på 500 liters sherryfat som er brukt til oloroso-produksjon. Krydderdestillatet er Hellstrøms egen resept og inneholder blant annet karve, anis, stjerneanis, sitrus, appelsin, fennikel, koriander, einebær og paradiskorn. Akevitten er lagret minimum 12 måneder på fat. Den har en fruktig og aromatisk følelse som er mild og rund i munnen med lang ettersmak. Hellstrøm anbefaler å bruke den til norske tradisjonsretter som fårikål, torsk, lutefisk, rakfisk, sild, pinnekjøtt, ribbe, og smalahove. Prøv den også til utenlandske delikatesser og oster som Munster og Comté.

Eller gjør som meg og mine artistvenner denne kvelden på Vulkan, kos deg med Hellstrøms Aquavit, også uten mat og annen drikke til. Den er nemlig utrolig lettdrukket og mild. Og med sin vakre og feminine side, er den en perfekt ledsager gjennom kalde vinterkvelder.

 

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Annet, Historier, Vin