23. desember 2013

Djevelsk god lutefisk

Jeg kjører minst én lutefiskmiddag i løpet av julen. Denne sesongen sverger jeg til en produsent fra Sunnmøre som heter Bacalaofabrikken. De lager en beinfri og fast lutefisk-variant av ryggfileten på klippfisken, derav den nydelige smaken. Når fisken er uten skinn og bein, som denne, da slipper man og rense på fatet, og kan spise mens alt er behagelig varmt. Man får en fantastisk opplevelse, fordi råvaren er av topp kvalitet. Dermed blir det lutefisk for femte gang denne høsten, og nå på andre juledag. Lutefisk er veldig enkelt å tilberede, og denne enkle fremgangsmåten anbefales for de som ikke har laget det før. Jeg lærte denne oppskriften av Arne Brimi for noen år siden. Du kan ikke gå feil, dette er «djevelsk godt»!

Lutefisk med tørr sennep, ertepuré, bacon og potet

 • For 4 personer
 • 200 g lutefisk loin pr.pers (jeg bruker Bacalaofabrikkens lutefisk)
 • 250 g bacon i terninger
 • 2 pk selskapserter, frossen
 • 10-12 guløye eller mandelpoteter ( jeg bruker ferdige pakninger med poteter sous-vide, som fåes i enkelte butikker).
 • smør og olje til bacon
 • tørr sennep (fåes i de fleste butikker på en gul liten hermetikkboks)
 • smør til ertepuré
 • fløte til ertepuré
 • salt og pepper
 • aluminiumsfolie

Slik gjør du:

 1. Skjær lutefisken i passende biter, og strø rikelig med havsalt på. Gjerne ”Cornish sea salt flakes” eller lignende, og la det trekke inn i fisken minimum en halv time. Forvarm komfyren til 225 grader.
 2. Legg sousvide* potetene i vannbad, eller i en sousvidemaskin. Følg bruksanvisningen på pakken.
 3. Legg lutefisken i en langpanne, og dekk til med aluminiumsfolie. Kok i ovnen i 20 min.
 4. Skjær bacon i passende terninger. Brunes i smør og olje i stekepanne. Holdes varme til servering.
 5. Ha 5 dl kyllingkraft i en liten panne, og ha i selskapserter. Gi dette et oppkok i et par minutter. Sil av væsken, og legg 1 ss godt smør og litt fløte sammen med ertene. Kjør dette med stavmikser slik at det blir en grov puré. Smak til med salt og pepper.
 6. Når fisken er ferdig, anrettes den med poteter, ertepuré og bacon. Drypp væske fra bacon over fisk og potet. Jeg bruker tørrsennep som jeg strør over fisken. Jeg sverger til det enkle.

Prøv denne fiskeprodusenten fra Sunnmøre, som har en beinfri og fastere fisk enn andre. En eksklusiv gourmet variant, som er den beste lutefisken jeg har smakt.

* Sous-vide betyr under vakum. Man legger produktet i en plastpose som forsegles, og deretter i et vannbad til ønsket og kontrollert temperatur. jørn

url

Bli med på praten! 1 kommentar

 1. Helt enig. Denne lutefisken var helt fantastisk. Saltes en halv time i forkant så blir den fast og fin. PS: dette er ikke nakkestykke men den fineste og fyldigste delen av torsken og kalles ryggfilet (loin). Når fisken er uten skin og bein, som denne, da slipper man å rense på fatet og kan spise mens alt er behagelig varmt og får et enda bedre lutefiskmåltidet.

  Svar

Legg inn en kommentar

Kategori

Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , ,