I mange år har jeg hatt som tradisjon å lage vaktler på lillejuleaften, men retten passer å spise hele året. Jeg elsker fugl, og denne lille deilige fuglen er min favoritt. Heldigvis finnes Vaktelgården i Sandsvær, like utenfor Kongsberg, som produserer både fugl og vaktelegg, så nå er det mulig å få tak i fersk fugl. Jeg bruker en enkel oppskrift, men har også prøvd meg på kompliserte måter å lage den på, ved å utbeine fuglen. Alt til sin tid og anledning, fuglen smaker utrolig godt uansett. Den har en mild og tender smak, og er mindre skummelt og komplisert å lage enn du aner.

Personlig sverger jeg til den norske varianten, fordi jeg syntes den virker mye saftigere.

Foto: Morten Kersbergen / birdphoto.no

Foto: Morten Kersbergen / birdphoto.no

Om du ikke finner vaktel i din nærbutikk, så be dem om å bestille fra Vaktelgården for deg. I verste fall kan du få den frossen, men den er fremdeles kjempegod. Fersk er alltid best, men hvis du bor langt unna kan det være vanskelig å få fraktet det dit du bor. I det siste har jeg sett at de har den på ” Kongens hage” på Vulkan Mathall i Oslo. Flaks for oss som er nærmeste nabo. Personlig sverger jeg til den norske varianten, fordi jeg syntes den virker mye saftigere i kjøttet enn den franske jeg har smakt. Så er det i tillegg en god følelse å kjøpe mat som er norsk.

Å lage vaktel hjemme kan enten gjøres veldig enkelt, eller man kan gjøre det så komplisert som helst. Jeg sverger til den enkle måten, hvor jeg surrer en bacon skive rundt fuglen. Så steker jeg den først i stekepanne, og deretter i langpannen i ovnen. Hvis du aldri har laget vaktel før, og liker helstekt vårkylling, anbefaler jeg å prøve denne først.

Jeg serverer den med småpotet stekt i gåsefett, cherry tomater, sopp og noe grønt. Det kan være erter, asparges, eller det du liker best. Så lager jeg en sjy basert på hønsekraft og rødvin. Så topper du middagen med en god rødvin fra Burgund, og da holder jeg meg gjerne til en Gevrey-Chambertin.  jørn

WINE----Vine-leaves-wrapped-in-quail-with-vincotto-copy

Vaktel med bacon

4 porsjoner 

 • 4 vaktler ( Jeg beregner 1 til hver om det er en del av en lengre meny. Dersom du har dette som hovedrett bør man ha 2-3 p.r voksen)
 • 4 tynne bacon skiver
 • usaltet smør
 • Olivenolje
 • 2 hvitløk
 • 1 sitron
 • 1 liten neve timian eller annen urt
 • salt, nykvernet pepper
 • 1 gulrot
 • 2-3 sjalott løk
 • ca.1 ss english saus (smak til)
 • ca. 1 ss soya saus (smak til)
 • salt og pepper

Slik gjør du:

Surr et stykke bacon rundt hver fugl. Ha usaltet smør og olje i pannen, og stek fuglene på sterk varme til de får farge rundt hele fuglen.

Legg deretter fuglene over  på rist i en langpanne. Krydre dem inni med salt og pepper, og ha et halvt hvitløk fedd inni hver fugl, sammen med en teskje hakket urtekrydder. Del sitronen opp i båter, og ha èn liten båt inni hver fugl. Press litt saft av sitron over hver fugl, samt hell over litt olje og legg en teskje smør oppå fuglene.

Skjær gulroten og sjalott løkene i grove biter, og legg under risten, sammen med 3-4 hvitløksfedd, og en halv liter kyllingkraft.

Forvarm ovnen til 180 grader, og stek fuglene til de er møre. Ca.45-60 min. Øs kraften fra langpannen  over fuglene mens de stekes.

Når de er ferdige, fjernes det som ligger inni fuglen, og du legger dem til å hvile. Smak til kraften i langpannen med english saus, soya saus, salt og pepper og gi det et lite oppkok. Deretter siles dette, og has over i en liten suppekjele. Om man ønsker kan man ha i litt mel eller maisenna for å tykke sausen litt. Om man ønsker å lage en annen saus til, dropper man bare alt som ligger under risten i langpannen.

Serveres med poteter og grønnsaker og sopp

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , ,