Nå skal ikke jeg skryte på meg at jeg har en medfødt viagraeffekt, men sannheten er at jeg alltid var på farta og løp ivrig rundt som en blanding av Forrest Gump og Emil fra Lønneberget gjennom hele oppveksten.

Som liten var jeg med på det som var av pøbelstreker i nabolaget. Kjeften gikk i ett, og jeg hadde ikke ”ro i ræva”, men sto og spiste. Jeg stakk stadig av på eventyr, og det til min mors store forargelse og frykt. Som da jeg prøvde å rømme med Hurtigruta som 3-åring, og da jeg som 12-åring overtalte bestekompisen min Steinar Albrigtsen til å bli med meg på en kjøretur med lastebilen til fatter’n. Vi skulle bare en liten svipptur til utlandet, eller Sverige som det også kalles. Mamma pleide å si at enten hadde noe havnet i maten min, eller så var det jeg som havnet i gryta da det ble laget noe nordnorsk heksemat.

IMG_5712

Ekstra baller i mørketida

Vi som er nordfra, er bortskjemt på unike råvarer fra alle kanter av landsdelen. Både fra havet, elva og vidda kommer det mange skatter, men et av de store kickene er desidert hjemmelaget rognkaviar. Jeg husker godt min første gang. Den enkle og lett røkte smaken blandet med havets naturlige salt fikk smaksløkene til å sitre, og munnen til å renne. Det ga meg et skikkelig schwung. Nordlendinger er viden kjent for sin råhet, åpenhet, ærlighet og styrke. Og jeg har alltid lurt på om det kunne ha en sammenheng med rognene fra havet. Om det var de som ga oss de ekstra ballene vi trengte for å overleve den tøffe naturen og mørketida.

87801544_1aded82002_o

Eksotisk

Rognkaviar er fantastisk godt på brødskiva året gjennom, og er en verdig konkurrent til makrell i tomat med hensyn til Omega3 og vitaminer, bare mye mer eksotisk. Det er en skikkelig godbit som flere burde prøve, og kanskje kunne man komme til bunns i om dette fenomenet har en særegen potenseffekt.

800px-Kallesmedkeso

Hjemmelaget Rognkaviar

( Denne oppskriften har jeg fått av den dyktige kokken Øystein Moe på Eide Handel i Tromsø)

Du trenger:

 • 1 kg fersk torskerogn
 • 2 ss salt
 • 1-2 dl solsikkeolje
 • 2 ss sukker
 • konjakk
 • 1-2 ts liquid smoke (fås på apotek eller spesialforretninger)

Slik gjør du:

Dag 1: Snitt rognen på langs  og skrap rognmassen ut med en skje. Bland dette godt med salt i en mixer, og kjør den i 10 min. Ha deretter i en bolle, og dekk til med plast. La det stå kaldt til dagen etter.

Dag 2: Bland i olje, sukker og liquid smoke. Kjør dette i mixeren i 15 min. på lav hastighet. Smak til med litt konjakk. Fylles på glass, og hell litt olje på toppen før lokket skrues på. Modnes én uke i kjøleskap eller på et kaldt sted før bruk. Holdbar i 2-3 uker på kjøl. Kan også fryses.

PS:Istedet for Liquid smoke kan man bruke renset treeddik(fås på apotek).

roeontoast2

Bli med på praten! 2 kommentarer

 1. Hei!

  Jeg tillot meg å legge inn oppskriften din i vår matgruppe.

  Bli med du og, Jørn. 🙂

  https://www.facebook.com/groups/Matpratogmatglede/

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Historier, Oppskrift, Råvarer, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , ,