Grillkongen Craig Whitson kom til Norge i 1980 for å besøke sin bror. Heldigvis for oss trivdes han så godt at han bestemte seg for å gjøre oppholdet permanent. Sitt levebrød skapte han seg først som trommeslager i bandet Mods, og deretter som eier av den legendariske restauranten Craigs i Stavanger. En av mine favorittrestauranter gjennom tidene, hvor jeg har hatt måltids- og vinopplevelser som jeg aldri glemmer. I senere tid har Craig opprettet matkursstedet ”Uthuset”, hvor han blant annet lærer oss nordmenn å grille. Et kurs jeg selv har tatt, og anbefaler til alle som drømmer om å være konge bak grillen den kommende sesongen. Craig er dessuten mannen bak suksessen til det norske laget i grill-VM. Han er en ekte Trøffelhelt, og det er med stor glede vi presenterer hans Topp 5-favorittlåter til matlaging.

Craig Whitsons Topp 5 favorittlåter til matlaging:

  1. Leon Russell – «Out In The Woods»
  2. Tool – «The Pot»
  3. Steely Dan –  «Third World Man»
  4. Frank Zappa –  «The Black Page»
  5. Gary Clark Jr. –  «Bright Lights

Her er deler av listen på Spotify («The Pot» manglet)

Craig Whitson forteller selv:

1. Leon Russell, «Out In The Woods»: Jeg er en Oklahoma-boy, og denne sangen er «Oklahoma» for meg. Jeg har vært fan av Leon Russell i mange mange år, og hadde gleden av å lage barbecue til han og bandet (og Bill Champlin og band) her i Uthuset for to år siden. Jeg var på konsert med Band of Horses (et annet favoritt-band) på Cain´s Ballroom i Tulsa. Dette var høst 2012, og det var denne sangen som ble spilt, da bandet entret scenen. Et magisk øyeblikk.

2. Tool, «The Pot» (fra 10.000 Days-platen): Av og til må jeg skru opp musikken mens maten lages, og denne sangen har ofte vært valget når jeg «vil få litt gang i det». Mye energi, og trommingen ”is to die for”.

3. Steely Dan, «Third World Man»: Denne sangen spilles når maten er fortært, chardonnayen er i glasset, og jeg kan bare kuln` etter en lang dag med matlaging. Live-versjonen fra «Alive In America» lp´en går enda saktere enn originalen, og den har et helt ekstra minutt med gitar solo i outro´en. Deilig.

4. Frank Zappa, «The Black Page»: Av og til føler jeg for å danse mens jeg lager mat. Og denne versjonen som Zappa har gitt ut med Terry Bozzio på trommer, «makes me want to put on my dancin´ shoes». Jeg er ikke flink til å danse, og har en nokså vill, litt aparte danse-stil. Det passer utmerket til denne litt aparte sangen.

5. Gary Clark Jr., «Bright Lights: Så langt så høres det ut som at jeg er en gammel mann, med musikk fra helt tilbake til 70-tallet. Men jeg prøver å holde meg ajour, og høre på veldig mye ny musikk (spesielt div. «indie» band, hip hop, osv.). Med et bra anlegg og volumknapp som når «11» så er denne blues-sangen utmerket til matlaging. Gary Clark Jr. kommer fra Austin, og musikken er noe av det beste man kan få når det er pulled pork, brisket, baked beans & cole slaw på menyen.

Det var som sagt vanskelig med kun fem sanger, så jeg vil nevne noen andre som også spilles mye under matlagingsprosessen: King Crimson, Kanye West, Prince, R.E.M., Sly & The Family Stone, The Mars Volta, og i det siste The Lumineers, Arcade Fire, TV on the Radio og The Civil Wars.

IMG_0455

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Historier, Topp 5 musikkliste til matlaging

Stikkord

, , ,