Jeg er så heldig at jeg har vokst opp med den samiske kulturen i nabolaget, og slik blitt kjent med den unike smaken av reinkjøtt. Hjemme hos oss spiste vi både reinskav, margbein, buljong og bidos. Som liten gutt var vi ofte innom de lokale samene for å kjøpe kjøtt. De hadde lavvoer, bål og reinsdyr som de fanget med lasso, og den eventyrlige følelsen av å være på besøk hos indianere i en Morgan Kane-bok, glemmer jeg aldri. Jeg er veldig stolt over urbefolkningens viktige rolle i vår kultur og historie.

Derfor er det med stor glede og ydmykhet at jeg deltar i morgen 6.februar på Samefolkets dag, en gastronomisk markering som er lagt til Vulkan mathall i Oslo. Hit kommer reinkjøttprodusenter fra både Finnmark, Nord-Trøndelag og Rørostraktene, og publikum kan få oppleve de unike smakene fra deres matkultur. I tillegg skal tre deltagere konkurrere om å lage årets mest innovative reinsdyrrett.

For en stund tilbake skrev jeg en matanmeldelse for avisa Nordlys av spisestedet Umami, som er drevet av de unge kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen. Dette var lenge min største matopplevelse i Nord-Norge, og under følger oppskriften til reinsdyrretten de serverte meg en kald vårdag i Harstad.

Carpaccio av lettrøkt reinsdyrplomme gulløyepotet og tyttebærvinaigrette

Forrett til 4 personer

Du trenger:

 • 1 stk reinsdyrplomme fra Verdde
 • 4 dl salt
 • 1 pk røykespon
 • 1 liter tyttebær (hele, ferske eller frosne)
 • ½ liter vann
 • 1 dl sukker
 • 1 dl hele tyttebær
 • ½ dl god olivenolje
 • 3 stk gulløyepoteter (eller annen god potet)
 • 1 dl solsikkeolje
 • 1 dl god olivenolje
 • ½ ts hel pepper
 • 1 kvast fersk timian
 • salt

Slik gjør du:

 1. La reinsdyrplommen ligge i salt i ca. 2 timer. Skyll av med kaldt vann og legg den på en rist. For å få god røyksmak på kjøttet kan du enten ta kontakt med et røykeri som kan røyke for deg eller du kan lage et bål og la plommen ligge på rist over og smaksettes av røyken. Eller bruk en annen røyketeknikk.
 2. Prøv deg frem med røykingen, slik at reinsdyrplommen får en behagelig røkt og saltet smak.
 3. Plommen rulles i plastfolie, og fryses.
 4. Kok opp tyttebær, vann og sukker. La det stå og trekke i ca. 1 time og sil av bærene. Reduser saften til halvparten, bland i hele tyttebær og smak deg til med sukker. Avkjøl og tilsett ½ dl god olivenolje.
 5. Skrell potetene og kutt i terninger på 2 cm x 2 cm. Kok opp på svak varme, trekk raskt av og la potetene stå å trekke i solsikke- og olivenoljen til de er myke. Pass på at det ikke blir for hardt varme.
 6. Kutt den frosne reinsdyrplommen i tynne skiver, anrett på tallerken med tyttebærvinaigrette og gulløyepotet, og du har en deilig smak av fantastiske Troms.

10Umami

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Oppskrift, Råvarer

Stikkord

, , , , , , , , , , ,