
13. februar 2014 — Jørn Hoel
Kjærlighetslam på Valentinerdagen
Siden det er Kjærlighetsdagen idag presenterer jeg en favorittoppskrift jeg har brukt med hell siden slutten av 80-tallet. Lammecarrè fra Lyngen med potetmos og gulrotpuré sammen med en stemningskapende rødvin fra Ribera del Duero er en klassiker uten sidestykke. Hvis ikke dette måltidet gir deg napp må det være andre ting som svikter. Lykke til!
LAMMECARRÈ
For 4 personer trenger du:
2 stk lammecarré
På forhånd:
- Marinade til kjøttet som smøres over lammecarrè, og marineres i 2-3 timer.
- 1-2 ss timian, salvie, rosmarin, oregano (litt av alt, eller det du har, event bruk ferdig Bouquet de Provence blanding)
- 1 ts Dijon sennep
- 1 fedd knust hvitløk
- 1 ss soya olje
POTETMOS MED HVITLØK
- 3 store poteter
- 7-8 hvitløk fedd
- 2 dl melk eller fløte
- 2 ss smør
- Om ønskelig prøv noen dråper trøffelolje (smak deg forsiktig frem. Det er lett å gå feil her)
- salt og hvitpepper etter smak
GULROTMOS
- 200 g gulrøtter
- 1 sjalottløk
- 1 ss honning
- 1 dl fløte
- salt og hvit pepper etter smak
Slik gjør du:
- Kok gulrøtter og løk møre (10-15 min.) og kjør opp alle ingrediensene i foodprocessor til passende konsistens. Holdes varm til servering.
- Stek kjøttet på begge sider i panne på sterk varme. Deretter i ovn på 180 grader i ca. 12 – 15 min, mens du lager ferdig potetmos og gulrotpurè. Når kjøttet er ferdig, lar du det hvile i 5 min før du skjærer i kjøttet.
- Skrell, skyll og del potetene i 5-6 cm terninger/biter og kok dem med hele hvitløksbåter i ca. 20 min.
- Hell av vannet,mos med en potetmoser ( ikke foodprocessor ) , sammen med 2 dl melk eller fløte, og 2 ss smør (Rørossmør),1-2 ts salt og hvit pepper.
- Vær litt forsiktig ettersom konsistensen er avhengig av potetens størrelse,så noen ganger er mer eller mindre væske nødvendig. Hvis du lager den for tynn,er det mulig å koke inn mosen noe,selv om dette bør unngås.
- Eventuelt: ha i frisk basilikum og spinat som du forveller i melken før du har det i potetblandingen, for fargen og smakens del.
Det er alltid hyggelig og spennende med nye mattips rett i innboksen, og denne oppskriften var intet unntak! Ser fantastisk ut 🙂
Lykke til og god helg. Jørn