
12. februar 2014 — Jørn Hoel
Mais Maque Choux – og magiske rytmer i New Orleans
Mitt første møte med southern nattmat, var på nittitallet i New Orleans. På reise med «Gutta på tur» gjengen, som ved siden av å være en glad gjeng, alltid var på søken etter de gode smakene. Natten var kommet til Bourbon street, og vi var på vei tilbake til hotellet, etter å ha beveget hoftene våre ufrivillige hele kvelden til de magiske New Orleans rytmene. Nå var vi sultne, og stoppet på et gatekjøkken som lå midt imellom de legendariske jazz og bluesklubbene i French Quarter. Jentene bak grytene anbefalte Mais Maque Choux, og lydig som jeg er, dukket jeg ned i en stor tallerken. En enkel maisgryte med store smaker, og med magiske jazz og blues rytmer fra alle kanter, ble dette kveldens store «hit». Jeg har laget denne retten mange ganger siden, og jeg spiser den helst uten proteiner. Men om du vil, kan du ha den til reker, kylling eller det du måtte like. Prøv deg gjerne frem, og lek deg med krydderet, mens du hører på Neville Brothers eller Dr. John når du lager dette. Da svinger det enda mer!
MAIS MAQUE CHOUX
For 3-4 personer
Du trenger:
- 25g SMØR
- 2 ss VEGETABILSK OLJE
- 225g MAISKORN(4-6 friske kolber)
- ½ LØK,HAKKET
- 1 HVITLØKKLØFT,FINHAKKET
- 50G PAPRIKA,HAKKET
- 1ss SUKKER
- 1/4ts.SORT PEPPER
- ½ ts.SALT
- ¼ ts.KAJENNEPEPPER
- 1 1/2dl.HØNSEBULJONG
- 1ss SMØR
- 1 EGG,LETTPISKET
- 11/4dl.MELK
Slik gjør du:
- SMELT 1 SS SMØR I SAUTÈPANNE+OLJE.
- SAUTÈR MAIS,LØK OG PAPRIKA CA.5MIN.
- TILSETT KRYDDER
- TILSETT BULJONG,OG SKRU NED VARMEN,LA DET KOKE VÆSKEN NESTEN HELT INN.
- RØR INN 1 SS SMØR.
- BLAND EGG+MELK,PISK TIL DET SKUMMER
- HA DEN I MAISBLANDINGEN
- VARM ALT OPP IGJEN.
- SERVÈR MED LITT FINHAKKET URTER ELLER PERSILLE SOM PYNT OPPÅ.