
Boknafisk i Hammerfest
Da vi var på turné i NordNorge på 80-tallet, var det nesten umulig å få fersk fisk eller andre nordnorske spesialiteter på restauranter. Jeg husker jeg satt på en restaurant i Svolvær og så fisken svømme utenfor kaikanten, og fikk øyeblikkelig lyst på fisk. Kelneren skulte rart på meg ved min forespørsel, og svarte stolt at hun hadde nydelig panert rødspette og biffsnadder med bérnaisesaus. Da jeg foreslo at vi kunne fange fisken ute på kaia, trodde hun at jeg fleipet, og himlet med øynene til mine gammeldagse ønsker.
Tidene har forandret seg og igår kveld i Hammerfest, var heldigvis alle rettene på menyen nordnorske. Jeg valgte det jeg husker best fra barndommen, boknafisk. Boknafisk er en torsk som er lett tørket etter å ha hengt på hjell i 2 uker. Dette er en av de mest tradisjonelle matrettene langs kysten, og det er nydelig. Den serveres gjerne med stekt bacon og gulrotstuing.
Boknafisk på tradisjonell måte
4 personer
Du trenger:
- 800 g boknafisk
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 200 g bacon
- smør
- gulrotstuing
- 4 stk gulrot
- 2 ss smør
- 2,5 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 2 ss persille, frisk
- salt og pepper
- muskat
- potet som tilbehør
Slik gjør du:
- Dersom boknafisken er godt tørket bør den legges i vann noen timer før bruk. Eventuelt kan den legges i vann over natten.
- Kok opp en kasserolle med saltet vann. Legg i fisken, og la den trekke i 5 minutter på svak varme.
- Skjær bacon i terninger og stek i stekepanne. Ha i litt smør mot slutten.
Gulrotstuing
- Skjær gulrot i små biter og kok i vann til de såvidt er møre.
- Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk, litt om gangen, til sausen blir passe tykk.
- Rør godt mellom hver speing så det ikke blir klumper i sausen.
- Tilsett de kokte gulrøttene, kok opp og smak til med salt, pepper og muskat. Bland i finhakket persille før servering.
- Server boknafisken med gulrotstuing og kokte poteter.