Som forhenværende Norges mest sexy mann, og nåværende matvrak, må jeg innrømme at jeg er i trøbbel for tiden. Jeg turnerer Finnmarks scener med eget band i en toetasjers luksusbuss, omgitt av turnégriser som mesker seg med sjokoladeplater, øl og feite pølser til alle døgnets timer. Jeg, som er aktuell på Nitimen med mitt eget selvforbedrende helseprosjekt, som hele landet følger, må innrømme at jeg har hatt lykkeligere øyeblikk.

Problemene oppsto allerede da jeg våknet igår morges, og oppdaget at jeg hadde forsovet meg til planlagt trening. Oppi pakkestresset for å rekke turnèbussens avgang, rakk jeg såvidt frokosten. Frokostbuffeten på Rica Hotel Alta buldret over av syndefulle fristelser som jeg helst skal styre unna, og jeg ble stående siklende som en bikkje i løpetid å skule på godsakene. Uinspirert klasket jeg sammen mine 2 faste brødskiver med lettost, men i et svakt øyeblikk klarte jeg ikke motstå å lage meg et par reservefat fylt med kokt egg, stekt egg, bacon, pølser, bønner. Noen skiver røkelaks, røkt uer, og et halvt hekto nordnorsk lammerull fugte også med. Lammerull er balsam for smaksløkene mine. Selveste livretten min! – Og en blåbærmuffin til dessert, kunne jo ikke skade, den er jo full av antioksidanter. En popstjerne må jo før f.. ha niste på turne, rettferdiggjorde jeg ovenfor meg selv.

Hoel med band1

Da jeg ankom spisebordet sjonglerende på intet mindre enn 3 fat, fikk jeg en paranoid følelse av at gjestene i spisesalen stakk hodene sammen for å diskutere mitt fallerte helseprosjekt. Jeg trakk inn magen, innså at jeg hadde gått over streken, og skjøv tallerkenene forsiktig over mot den tomme plassen ved bordet. Jeg tygde langsomt mine to tilskrevne brødskiver fra ernæringsfysiologen min på Volvat, og slurpet i meg eplejuicen, mens jeg bantes inni meg de nordnorske rock`n roll-glosene jeg kan. Pluss noen til. Det koster å være stor i kjeften på Nitimen.

IMG_6006-kopi

Hjemme har jeg opparbeidet meg noen levelige rutiner, problemet nå er turnelivets stillesitting og mangelen på alternativer til pølser og boller. Vanligvis ville dette vært som rene ferien å regne, fordi Finnmark er et kulinarisk eventyr. I tillegg så har den en vill natur, og et vennlig folk man ikke finner maken til. Finnmark velter over av fristelser, og da snakker jeg ikke bare om kvinnfolk, men om mat i ulike syndefulle varianter. Før i tiden kunne jeg bare suse rundt og smile til alle de vakre jentene her nord, og leve opp til tittelen min. Men siden jeg har satt igang mitt lille helseprosjekt, så kan jeg ikke annet enn å holde meg på den slanke sti.

GaitLine

Og det er en fulltidsjobb. For etter at man har fartet lange avstander mellom konsertstedene med intet annet enn veikroer og bensinstasjoner, hvor det nærmeste du kommer noe grønt er sylteagurken på burger`n, skal man helst få unnagjort litt trening. Det er et mareritt. Og det er et helvete når man i tillegg til å holde lydprøver og konserter, også må passe på at man ikke blir forkjølet og kludrer til stemmen, altså levebrødet mitt. For i motsetning til hva mange tror så er ikke stemmen min et resultat av sene sigar- og whiskeykvelder, som bare blir råere, jo villere jeg lever. Stemmen min krever varme og omsorg, ellers skrumper den inn til ingenting. På samme måte som livslysten min gjør når jeg dag etter dag blir sittende med gulrota mi og skule på resten av gjengen som ansvarsløst og uten tanke på min diett, mesker seg med feite pølser.

IMG_6007

Etter nok en lang busstur, var vi vel innsjekket på Rica Hotel Hammerfest. Inne på sengen oppå hodeputa mi, ved siden av en liten hjertesjokoladesjokolade, lå en hel pakke tørrfisk. Yes, min redning. Sunn snacks! Og som den slappfisken jeg er iferd med å bli på denne turen, så var det til pass med en pose tørrfisk til meg. Etter konserten satte jeg trynet rett i en deilig boknafisk, sammen med en fristende skål full av bacon og smeltet fett. Nam, ville jeg sagt før, men misnøyen over å skuffe meg selv satte en bismak på middagen. Så sprakk løftene enda litt, da kelneren hentet en mild akevitt sammen med en nydelig Mack-øl. For et hundeliv jeg lever.

Boknafisk1

I dag startet dagen min med trening i Trimrommet på Rica Hotel Hammerfest. Oppvarming på ergometersykkel, og deretter 30 minutter på husets romaskin, fikk opp pulsen til et nivå jeg ikke tør å fortelle hjertelegen min på Volvat. På bussturen etterpå stoppet vi på en bensinstasjon i Olderfjord for tissepause. Mitt forslag for å få en sniff av pølser, selv om vi har toalett i bussen. Inne på bensinstasjonen kom det en ivrig kvinne løpende bort for å ta bilde av meg. Som betaling fikk jeg en nystekt vaffel med brunost. Selv om vaffeldagen var for tre dager siden, holdt de ennå på med dette her. Man takker ikke nei til en generøs fan. Det ville vært uhøflig. Og dæven, kor god ho va. Vaffelen, altså.


bæasj3

Fremme på Rica Hotel Karasjok blir jeg møtt av enda en fristelse. En pose med «Reindeer Droppings», som er rosiner med lakris formet som reinsdyr bæsj, ligger pent dandert sammen med to poser tørkede reinsdyrhjerter. Bæsjen forsvinner med kaffekoppen min, mens jeg skriver dette. Og mens jeg lover meg selv at dagen i morgen begynner i treningsstudioet, nytes reinsdyrhjertene fra Karasjok. Det øyeblikket er det nærmeste jeg har kommet romantikk på hele denne turneen.

Av Jørn Hoel

IMG_6120

Bli med på praten! 4 kommentarer

 1. Bra du er standhaftig, Jørn. Ingen blir feit av feit mat, men av mel og sukkerprodukter.
  Rica har egg og bacon, kokte egg, kjøttpålegg og smør som er utmerket slankemat.
  Dessverre blir ingen slank av å springe, en blir bare mere sulten.

  Svar
 2. Har servert dampepølse fra Nordfjordkjøtt (frysedisken på rema) til boknafisk i stedet for bacon. Vet ikkeom det er magrere, men det er en variasjon. Bruker i tillegg ertepure helst av petit pois. Henger også boknafisken selv.

  Torfinn

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Historier, Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , ,