
Gleder meg til reinkjøtt i Karasjok
Er på mini turné i Finnmark, og gleder meg stort til morgendagen, for da skal vi til Karasjok og spise Bidos.
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat, og er en blanding av en suppe og lapskaus, og det er fantastisk godt. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift – blottet for jåleri, men full av smak. Man kan selfølgelig tilsette litt timian eller annet krydder, men jeg må innrømme at jeg liker best den enkle tradisjonelle smaken, hvor reinkjøttet er i hovedrollen. Prøv denne magre og sunne retten, som garanterer en unik smaksopplevelse.
Bidos
4 personer
Du trenger:
5-600 g flatbiff, bog eller høyrygg av reinsdyr
4 ss hvetemel
10 dl vann
4 stk potet
2 stk gulrot
½ stk løk
1 ts salt
¼ ts pepper
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte.
2. Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen.
3. Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.
4. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.
Tips: For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking