Jeg er ikke langsur, grensa går ved 200 år…

I år dropper jeg den tradisjonelle spekemat- og skalldyrs-festivalen jeg tidligere har hatt på  17.mai. Strengt tatt burde jeg vel laget en nordnorsk buffèt av lekkerbiskener som kunne markere fraværet av oss nordlendinger på Eidsvoll 1814, men jeg er for gammel til å være langsur. Grensen min går ved 200 år, og nå ser jeg positivt herfra og til evigheten. Siden jeg skal i form til å løpe Hank Williams Minneløp lørdag 24.mai på Hønefoss, vil menyen gjenspeile min nye, sunne livsførsel og treningsprogrammet som jeg har kjørt på Nitimen siden januar. (Bare en uke igjen av treningsterroren. Det er jammen verdt en fest i seg selv!)

Jeg elsker en god feiring, og dette er absolutt festmat, men uten at sunnheten lider. Godt for både gane og kropp, og vel verdig en 200 års grunnlovsmarkering. Kjære landsmenn, gratulerer med dagen!

19894_l

FORRETT:

Rødbeter med Balsamico og Roquefort

Forrett for 4 personer

Du trenger:

  • 4 middles store rødbeter
  • extra virgin olivenolje
  • 1-2 dl sesamfrø
  • olivenolje til å steke rødebeter
  • Balsamico
  • ønsket mengde av Roquefort
  • ulike grønne salater, syreblader
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell av skallet på rødbetene, og legg dem i en bit amuliniumsfolie. Ha 1 ss olje over, litt salt, og pakk den inn i folie.
  2. Bak rødbetene i ovnen i 40 min. på 180 grader.
  3. I en tørr panne har du i sesamfrøene, og steker dem på middels varme til de begynner å skifte farge. Salt og pepper over frøene. La dem avkjøles i en skål.
  4. Del de ovnsbakte rødbetene i passende biter, båter eller slik du liker at de er formet. Hell saften fra folien i en stekepanne, sammen med olivenolje. Stek rødbetene møre i pannen. Saltes og pepres. Skru ned varmen, og hell over litt balsamico. Vend rødbetene godt i denne blandingen.
  5. Anrettes på et fat med all saften fra pannen, og strø sesamfrøene over betene. Bryt osten opp i passende biter, og servér.
  6. Fordelen med denne retten, er at den kan gjøres helt ferdig på forhånd. Den skal serveres kald, eller temperert.

Om du ikke liker roquefort, kan du forandre til chevré, feta, eller den osten du liker best. Du kan bytte ut sesamfrø med andre frø eller nøtter du liker. Du kan også utvide retten lett til å bli en større grønnsaksrett med andre salater, broccoli, spinat eller andre grønnsaker du liker. Jeg liker den først og fremst slik jeg har beskrevet den i oppskriften.

Hovedrett:

Høne i riesling2

HØNE I HVITVIN

For 2-3 personer

Du trenger:

  • 1 STOR KYLLING CA.1 ½ KG
  • 150 G STJERNELØK,PERLELØK ELLER VÅRLØK
  • 5-6 HVITE ASPARGES
  • 2 STILKER ESTRAGON
  • PERSILLE TIL PYNT
  • SALT & PEPPER
  • SMØR TIL STEKING
  • 1 ½ – 2 DL TØRR HVITVIN (RIESLING ELLER ANNEN TØRR VIN DU LIKER) JEG BRUKTE MEZZACORONA PINOT GRIGIO. MEGET FIN PRIS.
  • 1 ½ DL FLØTE

SLIK GJØR DU:

  1. DEL OPP KYLLINGEN, OG BRUK LÅR OG BRYST TIL DENNE RETTEN. RESTEN SPARER DU TIL SUPPE ELLER BULJONG, VED SENERE BRUK.
  2. RENSK ASPARGES, OG DEL DEN DERETTER I MINDRE BITER.
  3. FINHAKK PERSILLEN.
  4. KRYDRE KJØTTET GODT MED SALT OG PEPPER, OG BRUN DET PÅ SKINNSIDEN I SMØR I EN SAUTÈ PANNE ELLER STOR GRYTE. VEND KYLLINGEN OG STEK PÅ ANDRE SIDEN. HELL VINEN OPPI. LA DETTE KOKE OPP, SKRU SÅ NED OG LA DET SMÅKOKE UNDER LOKK I 10-15 MINUTTER PÅ LAV VARME.
  5. TILSETT FLØTEN, OG TO ESTRAGON STILKER, OG LA DET KOKE OPP IGJEN. LA SAUSEN KOKE INN OG SKU NED VARMEN IGJEN.
  6. TILSETT LØK, OG LA RETTEN SMÅKOKE I 5-10 MIN.
  7. HA ASPARGES OPPI, OG LA DEM KOKE MED DE SISTE MINUTTENE.
  8. DRYSS OVER MED PERSILLE OG SERVER MED NYSTEKT BRØD ELLER POTETER TIL.

Mezzacorona-Pinot-Grigio-2010-Label

Dessert:

Jordbær 17mai2

Jordbær med Mascarponecrem

2,5 dl mascarpone

2,5 dl creme fraiche

sukker

melis

1 vaniljestang

saften fra 1 sitron

mynte blader

1-2 dl balsamico

Slik gjør du:

Rens jordbær, og del i passende biter.

Strø litt sukker over bærene, og la det stå litt. Deretter heller du balramico over, og lar det stå noen minutter før du serverer.

Snitt vaniljestangen og frøene oppi i bolle. Ha deretter mascarpone, creme fraiche og litt sitronsaft oppi, og pisk sammen. Smak til med melis og mer sitronsaft etter smak.

Pynt med mynt blader og dryss melis over.

Join the conversation! 2 Comments

  1. Tester denne i dag Jørn – bør bli bra;-)

    Svar

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategori

Dessert, Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,