
Verdens beste skreifisk får du i nordens Paris
I forrige spiste jeg alle mine middager i matmekkaet Lyon uten at jeg en eneste gang fikk lyst til «å ringe en venn» for skryte av matopplevelsen. Det var mildt sagt skuffende, særlig siden dette var på velrennomerte spisesteder. Det skulle vise seg at jeg måtte tilbake til hjembyen min for at den bortskjemte ganen min skulle la seg imponere. Og det av en god, gammel kjenning –nemlig skreien.
Etter Bocuse d’Or i Lyon gikk reisen direkte til Tromsø–også kjent som «Nordens Paris». Og her på den nyåpnede mathallen hos kokken Gunnar Jensen fikk jeg oppleve det kulinariske fyrverkeriet som kokkesjela mi alltid håper på. Stekt skrei med purreløk og brunet smør ga meg en munnorgasme uten sammenligning, og jeg ble sittende å skule lengselsfullt ned i tallerkenen etterpå – Var det virkelig tomt? Og når kan jeg få neste dose? Skrei som nattmat? Tja, why not?!
For en opplevelse det var! Et lite kunstverk av kjente, kjære, familiære smaker, men med en moderne vri. Dette var mat det burde skrives sanger om, og som ga uttrykket Nordens Paris en helt ny mening for meg.
Etter en uke med trusler og bestikkelser i god Gudfaren-stil har jeg nå fått has på kokkens oppskrifter. Et voila! Bon appetitten-tei, en uforglemmelig skrei!
Stekt Skrei med purreløk og brunet smør
4 personer
Stekt skrei
Beregn ca 180-200 gram skinnfri skreifilet per person
- 2 ss rapsolje
- 1 ss smør
- salt
Slik gjør du:
Varm en god stekepanne og ha i oljen, stek fisken på ”skinnsiden” ca 2 minutter til du har en fin karamellisering, snu fiskestykket og stek videre, ha i smøret og krydre med salt. Øs smør over fiskestykkene, sett fisken i forvarmet ovn(200 grader) og stek den videre i 4 minutter, la hvile 2 minutter før servering.
Purreløkkrem
- 1 stk stor purreløk
- 20 g smør
- ½ dl hvitvin
- 1 dl fløte
- salt og pepper
Slik gjør du:
Grovkutt purreløken og vask den godt i kaldt vann. Smelt smøret i en stekepanne eller en gryte og ha i purreløken, la dette steke blankt i 2 minutter og tilsett hvitvin, kok inn noe og ha på fløten, krydre med salt og pepper. Når fløten er kokt inn noe så kjøres purreløken sammen med en stavmixer eller i en blender.
Tips: Dette bør gjøres så tett opp mot servering som mulig da purreløken kan miste fargen om den står lenge.
Brunet smør
- 200 g meieri smør
- 2 stk finhakket sjalottløk
- 2 ss finhakket gressløk
- 4 ss soyasaus
Slik gjør du:
Ha smøret i en kasserolle sammen med 2 ss vann og brun det til du har brunt smør som lukter karamell, pass på så det ikke brenner seg.OBS: smøret fortsetter og brunes etter at kasserollen er tatt av varmen, kan være en idé og ha smøret over i en ny kasserolle når det er ferdig brunet.
Ha i soyasaus, finhakket sjalottløk og gressløk.
Syltet rødløk
- 1 stk rødløøk
- ½ dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- 1,5 dl vann
Skrell rødløken og del den i tynne skiver på en mandolin eller lignende. Kok opp eddik, sukker og vann og ha i løken. La koke ca 1 minutt og ta av varmen, la avkjøle seg i romtemperatur.
Tusen takk for oppskrift. Den skal prøves 🙂
Det er fantastisk godt
Å, gleder meg til å prøve denne rett så snart jeg er tilbake i Norge. Er i Syd-Frankrike 3 uker til.
Har forresten sendt deg en mail ang Toscana. Hyggelig hvis jeg får noen kommentarer😊😊
Mvh Eli
Hei
Takk for oppskrift 👍
Vi har hatt verdens beste torsdags middag. Syltet rødløk og purreløk krem var fantastisk godt til skrei 😊
Vh
Liv
Liv Ohrstrand Tlf 92045303 Sendt fra min iPhone
Den beste skrei middag vi har smakt 👍 takk for flotte sider
Denne prøvde jeg, og min kone og jeg var enig i at det nok var en av de beste torskemiddagene vi har hatt! Fantastisk godt!
Så hyggelig å høre at dere likte oppskriften.