Hver mandag kjenner jeg suget etter husmannskost. Etter alskens avanserte gastronomiske påfunn gjennom helgen, ønsker mathjertet noe lettvint og tradisjonelt i hverdagene.

En av mine favorittter er fiskegrateng, som også er min faste matrett på Emmas drømmekjøkken i Tromsø. Lenge har jeg ansett Emma`s for å ha Norges beste fiskegrateng, men denne tittelen ble nylig utfordret av den unge og dyktige kokken Ørjan Jakobsen (29) på den nyåpnende Mathallen i Tromsø. Han har nemlig laget en fiskegrateng i «take-away-style,» som er så himmelsk god at den er verdt å skrive om.

Enda bedre, jeg har knabbet til meg den hemmelige oppskriften slik at dere kan lage den selv hjemme.

Ørjan fra Lenvik fikk «kokke-kallet» allerede som 12-åring, og denne lidenskapen kan du smake på produktene hans. Etter mange år på den unike fiskehallen Ravnkloa i Trondheim, er han nå ansvarlig for ferskvareavdelingen på Mathallen i Tromsø. Han er altså ingen førstereisegutt i faget, men en dreven kokk med ektefølt sans for de gode smakene.

Denne fiskegratengen er lett å lage og smaker hundre ganger bedre enn den man kjøper i frysedisken på nærbutikken.

Dessuten er det en stor glede å lage noe enkelt, sunt og godt som hele familien elsker.

FISKEGRATENG FRA MATHALLEN I TROMSØ

3 personer

Du trenger:

 • 600 gram nytrekt torsk, hyse og sei (200 gram av hver, eller én av dem))
 • 0,7 l helmelk
 • 2 dl fløte
 • 100 gram smør
 • ca.100 gram hvetemel
 • 1-2 kopper makaroni (min. 2,5 dl)
 • 2 hele egg
 • brødkrum/griljermel
 • salt, pepper, muskat og sennep
 • 1 stor form til 3 pers

Slik gjør du:

 • Kok opp 0,7 L helmelk og 2 dl fløte
 • Smelt 80 gr smør og rør inn hvetemel til det tykner.
 • Spe meljevningen i melka og rør godt. Man jevner så mye som man vil, noen vil ha den veldig fast, andre foretrekker den løsere)
 • Smak til med salt, pepper, muskat og sennep.
 • Ha i 2 kopper makaroni og la det trekke i 10 min. Sausen vil da jevnes enda mere siden pastaen suger til seg væske.
 • Skjær fisken i passende små biter, og trekk den i saltet vann i 10 min.
 • Til slutt rører man forsiktig inn den nytrekte fisken i sausen.
 • La det hvile på benken i ti minutter.
 • Pisk eggene med gaffel, og bland det inn i sausen når den er avkjølt.
 • Ha i en smurt form og strø på brødkrum.
 • Stek på 180 grader i 30 min på over/undervarme

Jeg serverer fiskegrateng sammen med råkost, smakssatt med safter fra sitron og appelsin, og kanskje litt sukker. Dette sammen med gulløyepotet og kokt egg, gjør susen.

Fiskegrateng1

Bli med på praten! 13 kommentarer

 1. Tusen takk for at du legger ut oppskrifter 😀 Skal prøve denne 😀 😀

  Svar
 2. Har hørt mye om Emmas fiskegrateng i Tromsø. Den må prøves en dag..og selvfølgelig mathallen sin også.
  I denne oppskrifta ser jeg at det brukes mye smør og fløte og det gjør jo mye for smaken. Har noen prøvd en meljevning istedenfor ? Kunne vært artig å prøvd for å se om smaken ble noenlunde lik.
  Takk for oppskrifta Jørn 🙂

  Svar
  • Anbefaler fremdeles at dere prøver Emmas drømmekjøkken, både Under, som er brasseri delen i 1 etg, og ikke minst hovedrestauranten. De har en meget god kjøkkensjef som heter Olav Børtveit som tidligere både har jobbet på Solsiden i Oslo, og Kulinarisk Akademi. Anbefales.

   Svar
 3. WOW!! Dette må prøves:-D
  Takk til Ørjan for at han deler oppskriften med deg, og takk til deg for at du deler videre med oss:-D:-D

  Svar
 4. Denne prøvde jeg i går, og enig med deg Jørn, den var veldig god, faktisk en av de beste jeg har smakt! Jeg brukte 750 gram skrei, siden det var det jeg hadde liggende,men fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke! Jeg brukte også 2 ts av min hjemmelagde sennep og 1/2 ts nymalt muskatt, som viste seg å gi en fin ballanse! Fikk også tips av min kone om å bruke et par smørklatter oppå brødkrummen for å få en sprøere skorpe!

  Svar
 5. Denne var bare kjempegod! Veldig glad for at jeg har kommet over siden din! Veldig flotte bilder og fristende oppskrifter! Gir meg inspirasjon!

  Svar
 6. Ser ut som en god oppskrift. Men jeg ville trukket fisken i melk/fløte-oppkoket i stedet for vannet. Da bevarer du mest mulig fiskesmak. Forøvrig en fantastisk lekker mat-blogg, herr Hoel!

  Svar
 7. Fiskegrateng er også en av mine favoritter. Jeg gjør i hovedsak som over, men jeg stivpisker eggehvitene som jeg vender inn og putter ferdig kokt fisk i gratengen til slutt, deretter brøkrumme og inn i ovnen. Blir luftig grateng av det.

  Svar
 8. Takk for fin oppskrift på fiskegrateng, det med fløte var nytt for meg. Skal prøves…
  Kunne kanskje tenkt meg eggsmør til…..

  Svar
 9. Kjæresten min liker å lage mat, så jeg pleier å sende henne linker til interessante oppskrifter.
  Jeg så din oppskrift på Quinoasalat med rosiner og limedressing på Nrk.no, og klikket meg videre inn hit.

  Siden kjæresten min og jeg begge liker spennende mat, og reiser på ferie så ofte vi kan (jeg har heldigvis en ganske fleksibel jobb), vil helt sikkert denne bloggen bli besøkt flere ganger for tips og inspirasjon. Kanskje er vi med neste gang du arrangerer tur til Toscana. Vi var på bilferie der i mai og lengter tilbake.

  Senere denne måneden skal vi ha en langhelg i Tromsø for å feire bursdagen hennes og jakte på nordlyset, og har bestilt bord på Mathallen. De – og sikkert vi – kan takke deg.

  Emmas Drømmekjøkken står også på ønskelisten, så kanskje treffes vi … 🙂

  Svar
  • Takk for hyggelig melding. Kult at dere skal til Tromsø. Mathallen Restaurant er et super bra spisested, i følge Eyvind Hellstrøm et av de beste i hele NordNorge. Men jeg vil også anbefale å spise min favoritt «fiskegrateng» på Emmas drømmekjøkken i 1 etg. Åpent også på dagtid.
   Kos dokker masse…

   Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse, Middag, Oppskrift, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,