Jeg kom nylig tilbake fra en fantastisk vinterferie i Arguineguin, hvor jeg spilte to konserter på den legendariske klubben Buster – og det til fulle hus og stormende jubel.  En stor opplevelse for en aldrende popsanger, som nå er «resirkulert», og på en ny oppptur i karrieren. Ellers i uken, mens familien plasket i bassenget, hygget jeg meg med å lage deilige spanske tapasretter. Det var en artig oppgave, for jeg befant meg bokstavelig talt i smaksløkenes paradis, og butikkene hadde alt av råvarer som kunne utvide min spanske kulinariske horisont.

En av mine absolutte favoritter er Padronpepper, som minner litt om babypaprika på smak. Navnet har de etter provinsen der de dyrkes, Padron ved byen La Coruna, som ligger i den nordøstlige delen av Spania. Disse små grønnsakene, som ligner på Jalapenos, er som regel saftige, milde og en anelse søte, de fleste i alle fall…men akkurat som kvinner, kan man plutselig oppleve en og annen «hottie» med like mye «fyr i seg» som en chili. Som de sa i butikken: «Os pementos de Padron, uns pican e outros non», som betyr «noen er hot, andre er not». Og selv om milde og behagelige øyeblikkelig gjør deg betatt, begynner du snart å lete etter den ene, som setter smakshjertet i brann, med det lille stikket…

Padronpepper gjør seg som forrett, eller som tilbehør til fisk eller kjøtt. Jeg bruker dem også i salater, men oftest som snacks sammen med en deilig hvitvin i varmen. Hver gang jeg har servert dette, blir gjestene mine øyeblikkelig hekta, og enda mer når de innser at denne «snacksen» er sunn, og tilfører viktige vitaminer til solhungrige, vinterstive nordmenn. Prøv selv, men ikke skyld på meg hvis en og annen «smeller» – er du en ekte smaksentusiast vil du uansett falle pladask for disse små, flørtende smaksbomber. Du er herved advart!

NB! NB!

Tips:  De ligner veldig på Jalapenos, så husk og lese nøye på eskene der du plukker dem. Det er ikke mange butikker rundt om som har disse, derfor bør du be din lokale butikk å bestille dette. Det finnes i Norge. Jeg kjøper mine på «Gutta på Haugen» i Oslo.

DSC_0709

Padron Pepper

(slik jeg lager dem)

Du trenger:

  • 2-3 never Padron pepper
  • 2-3 ss oliveolje
  • Sjøsalt flak (Maldon salt)

Slik gjør du:

  1. Varm olivenolje i en stekepanne.
  2. Når den er varm, steker du Padron pepper i et par minutter, til de blir brune, og faller litt sammen.
  3. Strø over salt flak, og servér.

Bli med på praten! 1 kommentar

  1. Fin presentasjon av en av Spanias mange kulinariske hemmeligheter!

    Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift, Råvarer, Reise, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,