Så var det påske og tid for å spise seg «matlam» på lam.

I Tromsø suser jeg innom en av landets desidert beste matbutikker – Eide Handel i Eidkjosen. Den smilende kjøpmannen Bård Pettersen tar meg backstage i slakteavdelingen, hvor den unge slakter`n og pølsemaker Mads Nilsen, klargjør påskelammet. Men dette er ikke hvilket som helst lam – Alpelammet fra Lyngen er blitt kåret av fagfolk til det beste i landet – og det 12 år på rad. Jeg har personlig fraktet dette kjøttet en rekke ganger hjem til Oslo både til Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm. De forventer kvalitet på lammekjøttet sitt. Jeg sitrer av spenning, for jeg vet at dette er en unik opplevelse. Inne på bakrommet har nemlig den unge slakteren klargjort et stykke lammeplomme til meg. Helt nydelig, ekstremt mørt, og med den perfekt balansen mellom fett og kjøtt. Han har stekt det følsomt, og serverer en enkel sjy sammen med smakfulle ovnsbakte rotfrukter. Dette er nydelig. Nå gleder jeg meg til påsken for dette vil jeg ha mer av.

Lammeplomme med rotfrukter

Til 4 personer

Du trenger:

  • 2 stk plomme av lam
  • olivenolje
  • rosmarin, timian eller den uretn du liker best
  • røbeter
  • Ulike rotfrukter, beter, gulrot, hvit eller andre farger.

Slik gjør du:

  • Stek lammeplommene i litt olivenolje på høy varme, til du får en fin stekeskorpe på filetene.
  • Krydre dem etterpå med salt, pepper og litt urter.
  • Stek med termometer på 160-170 grader til du når 59-60 grader. Da vil kjøttet være rød/rosa.
  • La kjøttet hvile halvparten av steketiden, før du skjærer i det.
  • Lag en ønskelig sjy av stekesjyen, tilsett litt kraft av lam eller okse. Smak til med salt og pepper, og rør inn litt smør.
  • Mens kjøttet hviler, lager du rotfruktene. Rens rotfruktene, og skjær dem i passelige biter. Ha litt olivenolje i en langpanne, og legg betene oppi. Krydre med salt og pepper og legg et par kvister timian.
  • Stek på 200 grader i 20 min.

Gode viner til lam er:

Selvapiana Chianti Rufina 2011/2012 (Nr.3316901) Kr.166

Cuvée Louis Belle Crozes Hermitage 2011 (Nr.4563901) Kr.219

Cavalotto Barolo Bricco Boschis 2009 (Nr.768401)Kr.389,90

Guigal Côtes du Rhone 2011 (Nr.730401)Kr.154

Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (Nr. 4446501)Kr.118

Allende, Finca, Rioja 2008 (Nr.4532801) Kr.182,40

 

lam5

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse