Av og til ønsker man seg noe helt nytt. Noe som resetter alle sanser og smaksløker, og får deg til å stoppe opp og lete etter beskrivelser på dette nye du smaker.

Du drikker igjen og igjen, leter etter beskrivelsen. Helt annerledes alt du har smakt før. Dette er det nye. Dette er Kombucha.

Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om dette før, og enda mer fasinerende er det at det er noen unge folk fra Skjåk i Gudbrandsdalen som står bak. Et så spennende, nytenkende og alkoholfritt alternativ som disse tre sortene fra Kombuchabryggeriet i Gudbrandsdalen, skal du lete lenge etter.

Sprudlende fermentert økologisk te, tilsatt 100% ren juice av bær og frukt. Et sunt alternativ til brus, sportsdrikker, kaffe og alkohol, og det er ikke-pasteurisert. Ekte vare, ekte håndverk, det liker vi.

Kombucha er en gammel drikk, som er iferd med å få en ny og spennende rennessanse. Man mener at drikken kommer fra 2-300 år før Kristus, og fra østen, muligens Kina. Dengang ble den ble kalt: «teen som gjør deg udødelig». Det sies nemlig at den har ulike helsefremmende og helbredende egenskaper. Senere ble det vanlig å drikke dette i Europa, Russland og Japan i flere århundrer, til den plutselig ble helt borte rundt andre verdenskrig. Det du ser i glasset er en kombuchakultur som ligner et hjemmebrygg, litt grumsete, men med enorme smaker av frukter i en bitter blanding, og med fremmede smaker.

– For å lage denne drikken, som er en levende kultur og som derfor krever eksakt og konstant temperatur, må du ha riktig næring, riktig lys og den må stå uberørt i fred og ro. Det er en lang og møysommelig prosess. Derfor blir de nærmest behandlet som små barn, og det må til for å få de sunne og friske. Vi bruker derfor brune flasker for å skåne dem mot dagslys, forteller det unge paret Monica og Thomas, som står bak det lille bryggeriet i Skjåk i Gudbrandsdalen. De er entusiastiske når de beskriver prosessen rundt fremstillingen, men kanskje enda mer på mottagelsen det har fått.

– Det virker som om folk elsker dette, og vi jobber på spreng for å produsere nok til etterspørselen, smiler de entusiastiske, mens de haster avsted for å levere ukens produksjon til en rekke kjente spisesteder i hovedstaden.

Og jeg skjønner dem. Jeg sitter med tre ulike smaker på bordet foran meg. Jeg har aldri smakt noe lignende, og det gleder meg enormt. En alkoholfri drikk, med spennende, uvante smaker. Dessuten sunt. Anbefales!

10931335_333502120179289_381843899921416991_n

Du finner dem på Facebook:

https://www.facebook.com/kombuchabryggeriet?fref=ts

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Historier, Matopplevelse, Råvarer

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , ,