Da jeg deltok i Det store Korslaget på TV 2 for noen år siden, ble jeg kjent med fabelaktige Venke Knutson. Verdens mest positive og blide artist, som med en stor posjon humor og selvironi, bergtok alle oss andre artister som var med i programmet. Vi gutter liker nemlig artister som forstår «rocke-turné-humoren», og Venke er en av dem. Etter dette møttes vi i 4-stjerners middag, hvor vi skulle lage mat for hverandre. Venke kom meget godt ut av det, selv om hun selv mener at det er mannen hennes Thomas, som er hjemmekokken, så overbeviste hun ihvertfall meg.

Hun er snart aktuell med en ny singel, og mens vi alle venter i spenning, skriver hun nye låter og jobber til daglig med musikkskolen iBoksen Poprommet. Hun er en ekte Trøffelhelt, og nå vil hun dele sine Topp 5 låter til matlaging for oss alle.

Venke Knutsons Topp 5 musikkliste til matlaging:

  1. Ellie Goulding – «The Writer»
  2. Biffy Clyro – «Sounds like Ballons»
  3. The 1975´s – «Chocolate»
  4. James Taylor – «Fire and Rain»
  5. Counting Crows – «Big Yellow Taxi»

Her kan du lytte på listen med Spotify

Venkes egen forklaring av listen:

Hei kjære Trøffelhelt,

jeg er jo ikke den aller dyktigste på kjøkkenet, da jeg har en mann som gjerne tar på seg forkleet og kokkelerer for meg. Men jeg virkelig ELSKER både det å lage mat selv og å være med når andre gjør det! Og – det er ofte jeg som står for matlagingsstemningen – og det er av og til like viktig. Ja, det er ihvertfall det jeg forteller meg selv.

Jeg deler «mat-musikk» inn i kategorier. Så her kommer noen navn fra mine lister på spotify eller iTunes.

Når jeg lager mat til venninner

Lager jeg mat til venninner i en av månedene som har r i seg (høst/vinter), blir det ofte jazz og kvinnelige artister. Her går Ella Fitzgerald, Melody Gardot, Angie Stone, Jill Scott, Erykah Badu og Ellie Goulding igjen. Det drikkes rødvin under matlaging. Lytteeksempel: Ellie Goulding – «The Writer»

Når jeg spiser med min mann

Er det mannen og jeg som skal spise middag sammen, spiller vi fra vår faste kjæreste-liste. Den lista er det mye gitarer på, og det passer oss godt. Her går Biffy Clyro, Rage Against the Machine, Audioslave, the Dandy Warhols, Linkin Park og FooFighters igjen. Det drikkes øl underveis og prøvesmakes mye. Lytteeksempel: Biffy Clyro – «Sounds like Ballons»

Alene hjemme

Har jeg den glede av å være alene hjemme og skulle få lage mat til noen som kommer hjem eller på besøk, har jeg en egen liste som er god til multitasking – noe som er viktig når man skal rydde hus, vaske bad og brette klær samtidig som man lager deilig mat før døra går opp. Den lista er en blanding av ny liste-pop og gamle klassikere. Her er det alt fra En Vouge, Prince, Justin Timberlake og Garbage til Bruno Mars, the 1975´s, Charlotte Qvale og Florence and the Machine. Det drikkes hvitvin hvis det sømmer seg. Ellers er jeg alltid glad i kaffe og vann. Lytteeksempel: the 1975´s – «Chocolate»

Familiemiddager

Familiemiddager i hverdagen lages også med musikken på, men da er det ofte barna som får velge. Vi har unger fra 2 til 12 år i huset, så her spilles alt fra Kaptein Sabeltann (2 åringen) , Veronica Maggio (4 åringen), Karpe Diem (10 åringen) og Justin Bieber og Taylor Swift (13 åringen). Jeg koser meg veldig med deres musikk i bakgrunnen også. Og når vi spiser, spiller vi ofte rolige, fine ting som James Taylor, John Mayer, Josh Rouse, Ted Gardestad eller Cornelis Vreesvijk i bakgrunnen. Lytteeksempel: James Taylor – «Fire and Rain»

Ute middager

Så har vi utemiddager. De middagene som skal spises (og helst lages) ute. Da er det raggae, gode lyder og gitarer som gjelder. Musikken må understreke varmen og sola som endelig har kommet. På den lista har vi Bob Marley, Lenny Kravitz, Tom Petty, Marvin Gaye, TLC, Rascall Flatts, the Cardigans, Eagle-Eye Cherry og også her – listepop. Vi liker jo pop! Lytteeksempel: Counting Crows – «Big Yellow Taxi».
Sedet. Her var jaggu fem små «lister» til matlaging. Og det nytter ikke å bare å spille en sang, skal vite. Så eksemplene er bare eksempler. Man må lage en liten blanding av alle navnene på lista for å få den rette stemningen i rommet mens det kokes og kuttes.
Lykke til til alle trøffelhelter der ute. Jeg kommer gjerne på smaking. Kan ta med litt stemningsmusikk, hvis det er ønskelig…
Klem og kjærleik fra Venke Knutson
TV2's "Skal Vi Danse" 2013 - sjuende runde, Venke Knutson og Egor Filipenko

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Historier, Topp 5 musikkliste til matlaging

Stikkord

, ,