Det var denne suppen jeg lagde i TV-programmet  «4-stjernersmiddag» for noen år siden, da både gjestene og alle i fjernsynscrewet øyeblikkelig ble forelsket.

Alle som smaker denne magiske suppen blir hektet. Jeg opplevde laksa første gang i Malaysia for 25 år siden, og har siden spist det hver gang jeg finner det på en meny. Men det er sjelden, derfor lager jeg mine egne supper. Laksa har i utgangspunktet ingenting med laks å gjøre, selv om det er laks i min oppskrift. Du kan også lage laksa med kylling, reker eller andre proteiner. Laksa er en krydret noodle suppe som er vanlig å få i Malaysia, Indonesia og Singapore, selv om det er litt usikkert om betydningen av navnet. Noen mener at ordet kommer fra det persiske lakhsah som er en slags vermicelli, mens andre mener at det kommer fra Kantonesisk og betyr » krydret sand». Det finnes to typer laksa, karry laksa som er en karri og kokosmelk suppe med noodler. Mens asam laksa er en syrlig fiskesuppe med noodler. Prøv min laksa, og jeg garanterer at ditt kulinariske liv aldri det samme etter dette.

Laksa med kokosmelk, østers og laks

(til 6 store suppe boller)

Du trenger:

  • 2 medium-hot rød chili
  • 4 hvitløk fedd,rensket
  • 1 seks cm ingefær tommel, rensket og finhakket
  • 1 ts fin malt koriander frø
  • ½ kopp frisk koriander, røtter, stilker, godt vasket
  • 50 ml sesam olje
  • 250 g lakse filet, skinnet fjernet og benene fjernet, oppskåret i biter
  • 50 ml frisk sitron juice
  • 1,2 liter usøted kokosmelk
  • 800 ml fisk eller grønnsak buljong
  • 50 ml asiatisk fiske saus
  • 12 friske åpnet østers (ta vare på kraften inni)
  • 200 g tørket vermicelli noodles, kokt som beskrevet på pakken
  • 18 frisk mint blader
  • 3 vår løk, røft oppskåret på langs

Slik gjør du:

  1. Putt de seks første indrediensene i en food processor og lag dette til en fin purre masse.
  2. Miks laksen med sitron saften, og la den marinere i rom temperatur mens du lager laksaen.
  3. Varm opp en stor panne, og ha i pureen, og stek dette i 1 minutt. Rør hele tiden godt.
  4. Tilsett kokosmelken, og buljongen, og kok opp dette til kokepunktet. La det surre i 10 minutter.
  5. Tilsett så fiskesausen, østersen og østerskraften, og den marinerte laksen. Rør forsiktig i noen sekunder.
  6. Varm suppebollene, og del noodels mellom bollene, og ha over suppen.
  7. Pynt med mintbladene, og vårløken på toppen.

Join the conversation! 2 Comments

  1. Må man ha østers i? Hva kan man evnt bruke istedetfor?

    Svar
    • Hei, takk for mail. Klart man kan droppe østers, men jeg vil samtidig si at saften fra østersen er med på å gjøre dette til en «wov» rett. Så hvis du kan bruke «juicen»/saften fra østersen, så er det topp. Så kan du droppe å ha selve østersen oppi suppen. Men dersom det er allergier bak ditt spørsmål, så MÅ du droppe den.

      Svar

Kommenter gjerne

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , ,