En sjelden gang kan nakkekoteletter bli så sexy at de knapt kan spises i offentlighet.

Første gang jeg lagde disse til dama er et eksempel på en slik syndig matopplevelse. Jeg prøvde å gjenskape en rett jeg spiste på 80-tallet i Sverige. Den gang var Steinar Albrigtsen og jeg på vei til en turné i Nord-Norge. På en restaurant i Gävle stoppet vi for å spise middag, hvor jeg fikk servert denne sexy varianten av nakkekoteletter.

Inntil da hadde min mest eksotiske restaurantopplevelse vært å spise wienersnitzel med petit-pois, på en Coop-kafé i Haparanda på 70-tallet. Men denne kvelden i Gävle, med Albrigtsen på andre siden av bordet, var nakkekoteletten krydret med spisskummin, hvitløks- og chilipulver. Og det startet en kulinarisk brann inni meg, som om noen hadde fyrt av en rakett med tusen stjerneskudd rundt bordet mitt. Oppå koteletten lå det en fersk ruccolasalat, som var dynket med en enkel og smakfull dressing, laget av olivenolje, hvitløk, sitron og rosmarin. Enkle og kjære ingredienser idag, men i Gävle var det første gang jeg hilste på slike smaker. På andre siden av bordet satt Albrigtsen med sine svenske kjøttboller, og skulte misunnelig på meg resten av måltidet.

Over tyve år senere med ny dame på en av våre første middager, skulle jeg gjenskape dette for henne. Mens jeg forberedte retten kjente jeg at følelsene kom tilbake. Jeg hadde servert hver vår porsjon, og nå satt vi stille ved bordet og kjente duftene stige sakte fra tallerkenene. Jeg kjente at jeg rødmet, og merket stillheten på andre siden av bordet. Ville hun like dette? Ville hun le av denne nakne retten, og dumpe meg? Ville hun syntes jeg var smakløs og alt for enkel for den moderne kulinariske verden vi lever i nå? Men snart kom svaret i form av små stønn av nytelser, smil og latter, og jeg skjønte at hun også elsket nakkekoteletten fra Gävle. En rett som jeg hadde snekret sammen på under ti minutter, men med oppriktig gjennomtenkt kjærlighet. Mitt nyeste sjekketriks var i havn, og det takket være spisskummin og chilipulver, og en enkel nakkekotelett. Noen ganger er det enkle ofte det beste, men man må ikke overdrive leken med krydder som kan starte branner. Gjør det sakte og forsiktig, da blir det best, og kanskje det varer det livet ut.

Nakkekoteletter med kummin og chilipulver

4 porsjoner

Du trenger:

 • 4 nakkekoteletter
 • 1/2 teskje spisskummin
 • 1/2 teskje chilipulver
 • 1/2 teskje hvitløkpulver
 • Maldonsalt og nykvernet pepper
 • olivenolje til å steke kotelettene i
 • 4 never ruccolasalat
 • 4 knuste hvitløkfedd
 • 2 stilker frisk rosmarin
 • 2-4 skiver sitronskall
 • saften fra 1/2 sitron
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • 4 never ruccolasalat
 • 4 knuste hvitløk

Slik gjør du:

 1. Strø maldonsalt over kotelettene.
 2. Ha 2-3 ss olivenolje i stekepannen, og ha platen på høy varme. Når det begynner å ryke av oljen, steker du kotelettene på begge sider til de får en fin og brun stekeskorpe. Løft dem av pannen, og skru ned varmen til middels.
 3. Krydre kotelettene med kummin, chilipulver, hvitløkpulver og pepper, og stek dem til de er stekt slik du ønsker. Ta dem deretter av stekepannen, og la dem hvile mens du gjør ren pannen.
 4. Nå skal du lage dressingen til salaten. Sett den avkjølte stekepannen tilbake på platen på lav varme. Ha extra virgin olivenolje oppi, i tillegg til de knuste hvitløkene. Brekk forsiktig rosmarinbladene og sitronskallet med hendene, idet du legger det oppi. Dette er for å åpne smakene av krydderet. Press ca 1 ss saft fra sitronen oppi, og la det stå å trekke sammen i et minutt eller to. Det skal ikke varmes opp, bare lunes. Ta det så av varmen, og anrett.
 5. Legg nakkekoteletten først på tallerken, og ha en god neve ruccolasalat oppå hver kotelett. Hell saften fra dressingen over salaten, og servér.

IMG_5885

Bli med på praten! 4 kommentarer

 1. Så helt fantastisk ut, du vet det enkle er nok det beste

  Svar
 2. Fikk vann i munnen nå, ser bare helt fantastisk ut. Skal ikke kimse av deilig husmannskost, og særlig ikke når det ser sånn ut. Skal teste ut oppskriften på Steinar jeg, så får jeg håpe jeg får det til på samme måte:-)

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse, Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , ,