Inngangen til påsken var iferd med å blåse bort med uvær og dårlig stemning i skiløypa, inntil våre gode artistvenner Monika Nordli og Steinar Albrigtsen kom på middag. Med positiv stemning og gode viner, ble den 4 retter lange menyen vi hadde planlagt, det som skulle målbinde uværet. Min kone hadde pyntet bordet til fest, vinene var åpnet i god tid og alle forberedelser med maten var i god tid på forhånd.

Klippfiskboller servert med salat dekket av tyttebærdressing, rødbeter med roquefort, lammecarrè av Alpelam fra Lyngen og som finale, pannacotta med granateplegele og bringebær.

Smakene var et lykketreff på kombinasjoner av fortreffelige viner, heldig gjennomføring på kjøkkenet, og viktigst av alt, at selskapet bragte god stemning med latter og glede.

Det største kicket var rødbetesalaten og lammecarréen. Førstnevnte, grunnet dens nye og uvante smaker, og lammet, fordi det, i all ydmykhet, ble så hinsides perfekt. Grunnen er at jeg brukte kokemåten sousvide, som betyr under vakum. Man forsegler kjøttet i poser, og gir kjøttet den ønskede kokegraden, og lar det ligge et par timer i vannbad, med den ønskede kokegraden. Deretter steker jeg kjøttet raskt i stekepannen, for å skape en fin brun skorpe. Det viktigste er at kjøttet inni smaker av krydderet jeg la i posen, og at det har fått perfekt kokegrad.

Så jeg gjorde det enkelt, og lot råvaren være hovedrolleinnehaven. Litt rosmarin, hvitløk, smør og olje. Men selv om jeg virkelig overgikk meg selv denne gangen, er det selve produktet som fortjener honnør. Dette er landets beste lam. Punktum! Sauebonde Asgeir Larsen fra Lyngen er soleklart best på lam i landet. Kjøttet selger han til en av landets desidert beste matbutikker, Eide Handel i Eidskjosen utenfor Tromsø. Nå har jeg prøvd ulike stykker fra Alpelam gjennom påsken, og de er alle perfekt. Så til deg som kun syns det beste er godt nok, gjør følgende:

  1. Bestill lammmecarré fra Eide Handel, Eidskjosen
  2. Kjøp deg en SousVide Supreme eller Polyscience SousVide
  3. Lag det akkurat som jeg beskriver, og jeg garanterer deg din største kulinariske lamme-opplevelsen ever!

 

Lammecarré Sousvide

4 personer

Du trenger:

▪   2 lammecarré, skåret i koteletter med 2-3 bein på hver
▪   Salt og pepper etter smak
▪   4 friske stiller av rosmarin, 1 til hver pakke.
▪   4 hvitløkfedd, rensket og hele, 1 til hver pakke
▪   4 ss Rørossmør, 1 til hver pakke
▪   4 ss extravirgin olivenolje, 1 til hver pakke
▪   4 vakumposer
▪   Vakummaskin
▪   Sousvide Supreme eller Polyscience SousVide

 

Slik gjør du:

  1. Hvis du har en SousVide Supreme fyller du den med vann, og stiller gradene til 54,5 C. Hvis du ikke har SousVide, bruker du temp. måler og bruker en langpanne inni ovnen eller en gryte oppå komfyren. Viktig at vannet måler 54,5 grader. 
  2. Skjær kjøttet i koteletter med 2-3 bein på hver bit.
  3. Krydre lammet med salt og pepper.
  4. Legg kjøttet i 4 poser, hvor du fordeler alle ingrediensene oppi hver sin pose med rosmarin, hvitløk, smør og olivenolje. Bruk en vakum-maskin til å forsegle posene. Legg dem oppi SousVide maskinen, eller det du velger å bruke, og la kjøttet ligge i badet i min. 2 timer.
  5. Når du er klar til å ferdigstille retten, tar du kjøttet ut av vannbadet, og ut av posene.
  6. I en stekepanne med litt smør og olivenolje steker du på høy varme, kotelettene til blir får en fin fast og brun skorpe.

Til tilbehør kan du bruke sjy, saus, sopp, poteter, rosekål dampet i buljong og smør, og cherrytomater stekt i ovnen med olivenolje og salt og pepper.

Til lammet koste vi oss med to ulike viner:

Villabella Valpolicella Ripasso Superiore DOC (2009), Verona, Italia  Kr.179,90

Cims de Porrera (1997) fra Priorat, Spania. Finnes på polet i 2006 årgangen og koster da Kr.520,-

 

 

Bli med på praten! 1 kommentar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse, Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,