21. april 2014

Hjerter i fløtesaus

Det er påske, og nærheten til Hardangervidda bringer tilbake minner om mitt forrige møte med en annen vidde. Det var i Karasjok på turné med Scene Finnmark, at jeg hadde formidable opplevelser både på og utenfor scenen. Jeg ble møtt av landets blideste hotelldirektør, John Arne Mathiesen på Rica Hotel Karasjok. Han har et slikt sympatisk vesen, som får deg til å føle deg som verdens mest ettersøkte gjest, og fortalte med like stor entusiasme som om det var første gang, om alt det unike Karasjok kunne by på.

Senere tok han meg med til ekteparet Anna Ravna Gaup og Arvid Næss, som i tillegg til å være aktive reindriftssamer, også drifter et fantastisk tilbud for de ønsker bli kjent med livet som samene lever på vidda. Dette er eksotisk selv for en som meg som har fartet rundt hele livet. For selv om den den samiske kulturen lever side om side med oss, er den likevel en hel verden unna. Himmelen var knallblå, og solen skinte sterkt idet de lot meg ta plass i egen slede, bak et reinsdyr som hadde det travelt. Anna Ravna Gaup fortalte at reinen merket seg den heftige energien jeg utstrålte, noe som inspirerte meg til å løpe om kapp med det vakre dyret. jeg har aldri vært noen konkurrent for Usain Bolt, så du kan jo gjette hvem som vant den duellen?

IMG_6079Etterpå var det bål i lavvoen hvor det ble servert ulik mat og drikke. Dette er utvilsomt Norges best bevarte turisthemmelighet. En attraksjon som jeg gleder meg til å la hele min egen familie få oppleve neste vinter, og varmt anbefaler tll alle.IMG_6087

For en matglad, forhenværende popstjerne som jeg, er det likevel én spesiell opplevelse jeg ville skrevet hjem om. Det er én måned siden jeg fikk servert den fantastiske retten, «Hjerter i fløtesaus», som er det mest spennende ganen min har opplevd på lenge. En jomfruopplevelse, samtidig som det var vante smaker i en ny drakt. Etter å ha spist meg stappmett på bidos noen timer før konserten på Rica Karasjok hotel, insisterte hotelldirektøren på at jeg måtte smake på dette. Jeg prøvde forsiktig å si at jeg ikke klarte mer mat før konserten. Å synge på full mage er aldri en suksess. Men snart sto den finske kokken Henri Mielonen med en ferdig rett i hånden. Og da må man være høflig og smake. Dæven å glad jeg er for at jeg er godt oppdratt. For en opplevelse! Hjerter i fløtesaus har gitt meg én hel måned med savn. Drømmen om å få smake dette én gang til er virkelig verdt å reise langt for.

HJERTER I FLØTESAUS

(Røkte reinsdyrhjerter i fløtesaus)

For 1 person

Du trenger:

 • 70 g reinsdyrhjerter
 • 2,5 dl fløte
 • 1 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du:

 1. Kutte hjerter åpent og rense fett og blodårer vekk
 2. Koke 8 – 10% saltlake og la hjerter ligge i den i minimum 12 timer max 18 timer  om man liker litt mer salt.
 3. Røyke hjerter i ca.25 min.
 4. Kutte hjerter i små terninger
 5. Svi av hjerteterninger i kasserolle og ha i fløte  ( Vi bruker 2,5 dl fløte til 70 g hjerter)
 6. Koke ned fløten sånn at den nesten splittes
 7. Pynte med persille
 8. Anrett

IMG_6107

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,