Hjemmelaget burger på grill er et «must», og vil alltid være en favoritt hos unge og voksne. Uansett om det lages av kjøtt eller fisk, så gir det en ekstra dimensjon, og lage sitt eget burgerbrød. Trøffelhelt presenterer her Grillsjefens egne Hamburger og burgerbrød oppskrifter, med forslag til tilbehør.
Hamburger og burgerbrød
Petter Gullikstad (Grillsjefen):Når det kommer til hamburger vil alltid det enkleste være best. Jeg husker den gangen jeg spiste den beste hamburgeren i mitt liv, og jeg spurte kokken hva han hadde i kjøttet. Han så bare dumt på meg – ikke fordi han ikke ville fortelle meg «hemmeligheten», men fordi den myteomspunnede smaken kun kom av grovkvernet oksekjøtt, en varm grill, salt og pepper. Historien forteller litt om hvor mye gode råvarer og riktig tilberedning har å si for sluttresultet.

Hamburger:
Du trenger:
- – 80 % Høyrygg
- – 20 % oksebryst
- – Grovt kvernet
Slik gjør du:
- Form de lett til en hamburger ca 200 gram.
- Salt og ny kvernet pepper på begge sider.
- Grill de på direkte varme ca 3 minutter på hver side
Valgfritt tilbehør:
- Ost (Ridder, cheddar, jalapeno … )
- Bacon
- Salat
- dressing
Chipotlemajones
Lag majones (du kan bruke ferdigmajones).
Du trenger:
- 4 dl nøytral olje (jeg bruker solsikke)
- 2 eggeplommer
- 1 ss sennep
- salt
- 2 ss paprika pulver
- 2 fedd hvitløk
- 1 ts sukker
- 10 ss tabasco chipotle pepper sauce
- 1 lime
Slik gjør du:
- Ha eggeplommene, 1 ts salt og sennep og litt limejuice i et lite desiliter mål.
- Sett en stavmikser ned i blandingen. Kjør så stavmikseren samtidig som du drar den sakte oppover mot oljen, helt til alt er blandet godt sammen til en tykk majones. Hell i resten av ingrediensene. Hvis du vil ha den tykkere kan du ha i mer olje, og tynnere mer vann.
- Smak til med salt og limejuice.

Burgerbrød
Du trenger:
- 2,5 dl melk
- 1 dl vann
- 1 ss sukker
- 1 ts salt
- 25 g gjær
- 500 g mel
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og la den gå på middels hastighet i ca ti minutter.
- 50 g smør i terninger, has i litt og litt i deigen.
- La maskinen gå i ca ti minutter til mens du øker farten.
- Hev til dobbel størrelse.
- Du har nå en elstisk og smidig deig.
- Del i ti emner på ca 100 g. Trill ut boller og trykk dem flate.
- Hev i 30-40minutter.
- Pensle med vann og strø sesamfrø på toppen.
- Stek i ca 10-12 minutter på 225 grader.
- Avkjøl på rist.
Lik dette:
Liker Laster...
Relatert
Hvis man ikke har kjøttkvern, kan man da hakke kjøttet med kniv?
Hei Torfinn,
snakket akkurat med min gode kamerat, slakter og pølsemaker Eirik Dieserud på Frogner Spesial i Oslo, og han mener at det blir vanskelig å få en riktig konsistens med bare kniv. Han anbefaler en håndkvern, eller kjøkkenmaskin. Hvis man ikke har det, kan man skjære kjøttet i terninger og så prøve å kjøre det i en sån Food prosessor. Altså en sånn liten kjøkkenmaskin.
Håper det går bra. Jørn
Tenkte kanskje at det ble for fint med food prosessor. Det skal vel ikke være så finmalt som til kjøttkaker, eller? Så et Hellstrøm program på tv (med Thomas Gjertsen) der de var i Frankrike og kjøpte kjøtt til biff tartar og slakteren hakket det bare med en skarp kniv.
Hei igjen,
jeg kjenner personlig han slakteren i Italia de var hos, og han bruker en spesiell redskap for å male opp kjøttet. Det er ikke kniv, men spisse tagger som har stikker i kjøttet for å kverne det opp. Jørn
Er 10 ss tabasco chipotle pepper sauce riktig mengde?
Har ikke smakt denne enda, men er den like sterk som den vanlige tror jeg ikke de andre i familien overlever…bare jeg 🙂
Fikk beskjed fra Grillsjefen at du kan prøve med 4 ss Chipotle Tabasco. Det blir mye mildere. Prøv deg fram Jørn
Takker!
4-5ss var passe familievennlig her. Har man sarte ganer i familien tror jeg faktisk det holder med 2ss.