Foto: Trygve Indrelid

Det er mange av oss som gjennom et langt liv har fulgt med på urolighetene i Midtøsten. Det har dessverre vært uunngåelig i de siste femti årene. Man skulle ønsket seg et bedre og roligere, og ikke minst rettferdig liv for alle Palestinere, som i en moderne verden ennå blir skjøvet fra skanse til skanse i eget land. Et område de var først i. Man blir rystet og sjokkert hver gang det kommer et oppslag fra den kanten. Men før dette blir et politisk innlegg, vil jeg ile til med en bønn til alle om å tenke gjennom all den viktige kulturen denne regionen har, også den kulinariske retningen. Den arabiske mat kulturen er enorm, og blitt en «hit» for de fleste.På denne måten kan man også tilnærme seg denne regionen med respekt, og dele noen medmenneskelig tanker hver gang man opptrer på deres kulinariske områder. Jeg gjør i hvertfall det. Her er en suppe jeg er svært glad i. Jeg serverte den i går kveld på et arrangement hos CN Helse på Stabekk. Noen syntes nok suppen ble for «hot». Altså sterkt krydret, men det kan du smake det til selv. Den trenger absolutt ikke være for sterk. Jeg byttet ut poteter med selleri rot, for å gjøre den mindre karbohydratisk. Noen ganger lager jeg den med bare grønnsakskraft. Min personlige favoritt er med Kyllingbuljong. Du må gjerne bytte ut buljong terninger med ordentlig kraft som du kan kjøpe på kartonger eller glass i matbutikken. Eller lage selv. Vi nordmenn spiser alt for lite bønner, og her er en mulighet å øve seg på.

GRØNNSAKSSUPPE MED BØNNER FRA MIDTØSTEN

4-6 porsjoner

Du trenger:

2 ss oliven olje
1 stor løk,hakket
1⁄2 ss spisskummin
1⁄2 ss chili krydder
1 stor hvitløk fedd,knust eller raspet
50 g gulrot, fint skåret i halvmåner
1⁄2 rød paprika, rensket og skåret i 2 cm biter

175 g poteter, rensket og skåret i fine 2 cm terninger 430 g tin mikset bønner, vannet fjernet
1 l kraft laget av 1 kylling terning + 1 grønnsak terning salt og pepper

15 g flat- bladet persille, finhakket 1 1⁄2 ss sitron saft

Slik gjør du:

1.Varm opp oljen i en stor gryte, og stek løken til den er myk, i ca. 5 minutter.


2. Tilsett krydder, og stek i 1 min.

3. Ha i hvitløk og stek i ytterligere 1 min.

4. Nå har du i grønnsakene, deretter bønnene, og så kraften. Kok dette opp, og redusèr varmen og la det surre med lokk på, i 6-10 min.

5. Smak til med salt og pepper, og ha i persille og sitron saft, og la dette surre i ekstra 2 min. Pynt med ekstra persille. Servèr!

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse, Oppskrift, Sunnhet, suppe

Stikkord

, , , , , , , ,