
Tidlig på 90-tallet ble jeg oppmerksom på en Koreansk restaurant i Fredensborg veien i Oslo. Drevet av en Koreansk familie som hadde tilknytning til den Sør-Koreanske ambassade. Maten var spennende og ny for oss, og familien var gjestfrie, og flinke til å inspirere gjestene, gjennom historiefortelling om kulturen sin. Dette spisestedet ble fort et av våre favorittsteder i Oslo, og retten Bulgogi ble en av mine gjengangere. Tradisjonelt bruker man gjerne oksekjøtt, og den stekes gjerne på en grill på bordet. Jeg ble også introdusert til Kimchi, som er fermentert kål, og en av de mest kjente ingrediensene i Koreansk mat. Ofte bruker man Kimchi som ingrediens til Bulgogi. I min versjon har jeg forandret kjøttet til svin, og utelatt Kimchi. Jeg har servert dette i vår familie, og nå er det en favoritt. Det kan også være verdt å prøve et bytte mellom kjøtt og fisk. Kanskje laks vil gjøre seg godt i denne retten? Dette er i hvertfall et annet alternativ til fredags taco.
BULGOGI
Nok til 4 personer
Du trenger:
Slik gjør du:
Fakta om:Sesamolje er en vegetabilsk olje laget av sesam, kjent for å ha en særegen aroma og smak fra frøene. Den er mye brukt i sørøstasiatisk kjøkken som smakstilsetting, som for eksempel i hurtignudler. Sesamolje har følgende sammensetning av fettsyrer:| Fettsyre | Nomenklatur | Minimum | Maksimum |
|---|---|---|---|
| Palmitin | C16:0 | 7,0 % | 12,0 % |
| Palmitolen | C16:1 | spot | 0,5 % |
| Stearin | C18:0 | 3,5 % | 6,0 % |
| Olje | C18:1 | 35,0 % | 50,0 % |
| Linol | C18:2 | 35,0 % | 50,0 % |
| Linolen | C18:3 | spor | 1,0 % |
| Eikosen | C20:1 | spot | 1,0 % |
Asiatisk sesamolje har sin mørke farge og lukt fra rensede sesamfrø som er ristet. Den er vanlig brukt i kinesisk og koreansk kjøkken, vanligvis tilsatt ved slutten av kokingen som en lukttilsetning og ikke brukt som kokemedium (slik som, for eksempel, peanøttolje). Det er mange variasjoner i fargen til sesamolje. Kaldpresset sesamolje er nesten fargeløs, indisk sesamolje er gyllen, mens kinesisk sesamolje vanligvis er mørkebrun.
Kaldpresset sesamolje lukter ikke likt kinesisk sesamolje da den er produsert direkte fra rå sesamfrø og ikke ristede frø.
Hei Jørn .
Dette så jo helt himmelsk ut👍 er lykkelig over alle varianter som kan erstatte den «tradisjonelle» fredagstacoen (vi gamlingan i husstanden vil jo gjerne prøve noe nytt;).
Men til spørsmålet ; jeg har pulled kje i fryseren – tenker du jeg kan marinere det på samme måte som kjøttet i oppskriften ? Blir jo ikke tynne skiver da men det skulle vell ikke ha noe å si?
Utfordrer deg samtidig til å komme med oppskrifter tiltenkt kje – det er altfor lite av det og altfor synd – kjøttet er undervurdert spørr du meg 😊
Lev lurt
Med ønske om alt vell
Anne Grethe
Hei Anne Grete, jeg er helt enig at kje er kjempe godt og veeeldig undervurdert i Norge. Min største opplevelse var at jeg stekte en rim side på grillen for noen år siden, og jeg klarte ikke å vente på resten av tilbehøret. Jeg bare begynte å spise, og klarte ikke å stoppe.
Når det gjelder denne takten, så ville jeg har prøvd meg frem.Jeg skulle tru at det vil funke. Si fra. Jeg er spent på å høre fra deg.
Jørn
Yumm👌👏👏
Prøvde du det?
Hei. Jeg hørte om denne oppskriften på Radio på fredag formiddag og fredag kveld sto den på bordet. Helt fantastisk!!! Vi plusset på med litt mango og Poke Bowl saus. Tusen takk for en herlig oppskrift. Og så enkelt! M
Så kult å høre Marianne.Skal sjekke ut med mango neste gang.Super ide