Tidlig på 90-tallet ble jeg oppmerksom på en Koreansk restaurant i Fredensborg veien i Oslo. Drevet av en Koreansk familie som hadde tilknytning til den Sør-Koreanske ambassade. Maten var spennende og ny for oss, og familien var gjestfrie, og flinke til å inspirere gjestene, gjennom historiefortelling om kulturen sin. Dette spisestedet ble fort et av våre favorittsteder i Oslo, og retten Bulgogi ble en av mine gjengangere. Tradisjonelt bruker man gjerne oksekjøtt, og den stekes gjerne på en grill på bordet. Jeg ble også introdusert til Kimchi, som er fermentert kål, og en av de mest kjente ingrediensene i Koreansk mat. Ofte bruker man Kimchi som ingrediens til Bulgogi. I min versjon har jeg forandret kjøttet til svin, og utelatt Kimchi. Jeg har servert dette i vår familie, og nå er det en favoritt. Det kan også være verdt å prøve et bytte mellom kjøtt og fisk. Kanskje laks vil gjøre seg godt i denne retten? Dette er i hvertfall et annet alternativ til fredags taco.

BULGOGI

Nok til 4 personer

Du trenger:

 • ½ pære, raspet
 • 2 hvitløkfedd, raspet
 • 2 ss finhakket fersk ingefær, raspet
 • 1 ss lyst brun sukker
 • 4 ss soya sauce
 • 1 ss gochugaru (sterke Koreanske chili flak), eller 1 ts knuste røde pepper flak
 • 2 ss toasted sesame oil
 • 500 g svinefilet (Du kan også bruke benløs kylling eller oksekjøtt )
 • 2 ss veg olje
 • Salt
 • 2 hjertesalater
 • 1 liten korianderplante
 • Ristet sesamfrø til pynt
 • Stekt løk (jeg bruker gjerne ferdig stekt løk fra pose)
 • 3-4 vårløk, skåret i skiver

Slik gjør du:

 1. Bruk et råkostjern eller microplane når du rasper pære, hvitløkfedd og ingefær. Sørg for at saften av det du rasper kommer ned i bollen. Bland sammen pære, hvitløk, soya saus, chili flakes (gochugaru), ingefær, sukker og sesam olje i en stor plastpose eller i en medium stor bolle.
 2. Bruk en skarp kniv til å skjære kjøttet i tynne skiver, og legg dem sammen med marinaden. Bland alt godt sammen, og la det stå i rom temp i min. 30 min. Eller over natten i kjøleskap. ( Det kan ofte være lurt å gi kjøttet noen minutter i fryseren, slik at det blir litt faster. Da er det lettere å få fine skiver).
 3. Lag ris
 4. Vask og rens vårløk, og skjær det til i tynne skiver, og legg i en liten bolle.
 5. Hakk frisk koriander, og legg i en liten bolle.
 6. Riv hjertesalatene opp i båter, og legg på et fat.
 7. Om du ønsker å bruke litt stekt løk, så lager du en liten bolle med dette også.
 8. Varm veg olje i en stor/medium stekegryte eller panne. Start med halvparten av kjøttet. Krydre med salt, og stek i 1 minutt. Snu kjøttet og stek tilsammen i ca 3 min. Hell all kjøttet og stekesjyen over i en bolle. Drypp litt av marinaden som en saus over kjøttet tilslutt.
 9. Sett alle boller med de ulike ingrediensene på bordet.
 10. Slik monterer du: Bryt opp hjertesalaten i «båter», og ha ris i først. Deretter kjøttet og litt av sjyen. Ha ristet sesamfrø over, litt stekt løk, vårløk og ferske koriander blader. Servér.

Bli med på praten! 8 kommentarer

 1. Heia Jørn, denne oppskriften ser veldig lekker ut og jeg tenkte å prøve den. MEN da jeg skulle skrive ut oppskriften så fikk jeg bare halvparten. Bruker å sjekke ut Helleskitchen og hun er flink til å lage en egen vignett for der du kan finne hele oppskriften. Jeg tror at dette er ganske enkelt og lurer på om ikke du kan se på dette slik at man kan på en enkel måte få ut oppskriftene dine samt en handleliste. Det er praktisk når man står i butikken.
  Ellers er det hyggelig å følge med deg på trøffelhelt. Apropos det, trenger du trøffelolje eller trøffelpate eller andre gode produkter så har jeg det. Sjekk ut http://www.oljefraveroli.no
  Vi koste oss veldig den 6 mars da jeg og min bror Sverre og hans kone var på Edderkoppen og så Showet ditt. En fantastisk kveld sammen.

  Svar
  • Hei Siri,
   skal ta din kommentar på alvor. Har allerede snakket med min web-mann, og han jobber med saken. Har du en epost, så skal jeg maile deg oppskriften. Og jeg skal sjekke ut hjemmesiden deres. Ha en god dag. Jørn

   Svar
 2. Hei Jørn .
  Dette så jo helt himmelsk ut👍 er lykkelig over alle varianter som kan erstatte den «tradisjonelle» fredagstacoen (vi gamlingan i husstanden vil jo gjerne prøve noe nytt;).

  Men til spørsmålet ; jeg har pulled kje i fryseren – tenker du jeg kan marinere det på samme måte som kjøttet i oppskriften ? Blir jo ikke tynne skiver da men det skulle vell ikke ha noe å si?

  Utfordrer deg samtidig til å komme med oppskrifter tiltenkt kje – det er altfor lite av det og altfor synd – kjøttet er undervurdert spørr du meg 😊

  Lev lurt
  Med ønske om alt vell
  Anne Grethe

  Svar
  • Hei Anne Grete, jeg er helt enig at kje er kjempe godt og veeeldig undervurdert i Norge. Min største opplevelse var at jeg stekte en rim side på grillen for noen år siden, og jeg klarte ikke å vente på resten av tilbehøret. Jeg bare begynte å spise, og klarte ikke å stoppe.
   Når det gjelder denne takten, så ville jeg har prøvd meg frem.Jeg skulle tru at det vil funke. Si fra. Jeg er spent på å høre fra deg.

   Jørn

   Svar
 3. Yumm👌👏👏

  Svar
 4. Hei. Jeg hørte om denne oppskriften på Radio på fredag formiddag og fredag kveld sto den på bordet. Helt fantastisk!!! Vi plusset på med litt mango og Poke Bowl saus. Tusen takk for en herlig oppskrift. Og så enkelt! M

  Svar

Legg inn en kommentar

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,