CN Helse på Stabekk er en meget spennende helseklinikk som fokuserer på livsstilendring. Moderne forskning viser jo at de fleste livsstilsykdommer vi har pådratt oss i det siste århundret, kommer av feilernæring og prosessert mat. I tillegg til overdrevet mye bruk av medikamenter.

Det passer heller ikke lengre å si at vi skal spise «normalt norsk kosthold». For hva er normalt norsk kosthold? Det er nemlig mange av våre kjente produkter og matretter, som kanskje ikke passer til hver enkelts kropp. Når vi nå er blitt så opplyst på hva mat inneholder, og hva som ikke passer i egen kropp, burde vi dykke dypere inn i dette universet. Finn din egen riktige mat-vei, hva tåler kroppen din, og hva bør du ikke spise. Hvis man tar denne øvelsen i tidlig alder, kan man slippe unna en del lumske plager, eller sykdommer som kan ramme en i fremtiden. Det er nå det virkelig lønner seg å investere i egen fremtid, som det heter. Jeg vet at dette er et vanskelig tema, men når man tenker seg, at det i andre enden kanskje lurer en sykdom som kan gi deg heftige plager, da er det lurt å forberede seg på et eget forsvar mot dette. Du vet, at når du går til dyrlegen med bikkja di, så er det første dyrlegen spør om, hva har du foret bikkja di med? Når du selv er hos legen, får du aldri dette spørsmålet. De spør om plagene dine, og prøver å finne en medisink hjelp til dette. Når det lyser en varsel lampe på dashbordet i bilen din, etterfyller man olje eller det bilen mangler. Vi tenker aldri sånn når det gjelder kroppen vår. Kjenner du deg igjen?

Annen hver uke, har vi et arrangement på klinikken, som omhandler dette moderne temaet «Livsstilendring». Det er et enormt tema som berører bevegelse, ernæring, sykdom, oksygen og mental helse. Her snakker vi om mulighetene til behandlinger av ulike sykdommer, vi berører viktige helsekost produkter, og vi snakker mye om ernæring. Vi avslutter alltid disse arrangementene med en matrett som er ment å inspirere.

Sist var det en rett med urfrø fra Sør-Amerika. Det blir stadig mer populært som et glutenfritt alternativ til ris og pasta. Quinoa har faktisk vært dyrket i over 6000 år i Peru, Bolivia, Ecuador, Chile, Colombia og Argentina. Jeg elsker smaken av quinoa, og gjerne sammen med friske urter, grønnsaker, og linser, som vi nordmenn spiser alt for lite av. Den er rik på proteiner, og fiber. Jeg varierer med å bruke frisk mynte eller koriander. Det gir helt ulike opplevelser. Denne retten er uansett en glede i munnen, og det virket som om alle gjestene våre denne kvelden, følte det samme. På klinikken serverte jeg salaten sammen med Knekkebrødet til EQU.

QUINOA SALAT MED LINSER, KORIANDER OG LIMEDRESSING

Du trenger:

 • 4 dl quinoafrø
 • 2 dl linser
 • 2 agurk
 • 1,5 dl mandler i skiver
 • 10-15 cherrytomater, eller andre småtomater som du liker
 • 2 store rød paprika
 • 1 neve korianderblader grovhakket, og noen hele til pynt ( Du kan også bytte koriander med mynte)
 • 1 neve bladpersille, grovhakket
 • 1 bunt gressløk
 • 2-4 vårløk, bare den hvite delen
 • 1-2 store never grønnkål
 • salt og pepper

Dressing:

 • 1dl extra virgin oliven olje
 • ½ dl saft av lime
 • 1 ss hvitvin eddik 
 • 1 1/2 teskje brun sukrin eller honning
 • 1 teskje salt
 • ½ teskje sort pepper

Slik gjør du:

1. Siden quinoafrøene inneholder et kjemisk stoff som kalles saponin, med en smak som minner om bitter såpe, er det lurt å vaske frøene før du koker dem. Bruk en finmasket sil på dette. Det tar 5 min.Ha deretter frøene i en gryte, og kok det i 6 dl.vann, i 15-20 minutter. Jeg hadde litt salt og pepper oppi vannet, samt 1 teskje gurkemeie.

2. Når alt vann er kokt inn, legges quinoagrynene over på et matpapir, til avkjøling.

3. Kok linsene som anvist på pakken. I vann i 10 minutter. Jeg hadde litt salt og pepper oppi vannet.Hell ut vannet, og la linsene avkjøles.

4.Rist mandelskiver i en tørr panne på medium varme til de blir harde. Pass på at de ikke brenner seg.

5.Skjær vårløken i tynne skiver, og grovhakk korianderbladene og bladpersille. Legg til side.

6.Skrell agurken, og del den i to. Med en teskje skraper du vekk frøene i midten. Skjær agurken i passe tynne halvmåneformede skiver, og bank den litt med knivbladet for at smakene i agurken skal åpne seg. Ha dem i en stor salatbolle.

7.Del cherrytomatene i to til fire deler, avhengig av størrelsen.

8. Rens og fjern frøene av paprikaen. Skjær den deretter i passende terninger.

9. Skjær grønnkålen vekk fra den tykke stammen, og del dem i små passende biter. Ha alle grønnsakene over i salatbollen.

10. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Pisk dem godt sammen med en gaffel. Hell dem over alle grønnsakene.

11. Ha urtene og de avkjølte quinoafrøe og linser over i salatbollen. Bland dette godt sammen.

12.Smak til med mer presset limesaft, nykvernet pepper og salt, hvis det trengs. Strø mandler over salaten.

13.Pynt med ferske korianderblad. Servér.

Allergener:

Nøtter / Mandler

Gluten / Hveteris (kan kuttes ut fra Oppskriften)

Bli med på praten! 1 kommentar

 1. Jeg fikk gleden av å være på det spennende arrangementet å nyte denne himmelsk gode retten. Nydelig, Jørn!

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , ,