Første gang jeg hørte om den legendariske restauranten Nobu var gjennom min datter Kine. Hun flyttet til London som 17-åring for å jobbe som modell, og en dag ringte hun hjem for å fortelle at hun var invitert på middag av Jack Nicholson, hvorpå jeg brølte:

– E du sinnsyk..?! Æ har hørt at fyren e gal etter dame, dessuten e han hunngammel, og kunne vært bestefarn’n din, fortsatte jeg advarende. Den berømte «Here`s Johnny!»-scenen fra «Ondskapens hotell» flimret over netthinnen min med et grøss, og Kine parerte: -Men pappa, da, jeg kan jo ikke si nei til en middag med selveste Jack Nicholson. Han er jo en av dine store helter. Som den filmjunkien jeg er, henger Jack innrammet på veggen i tvstua ved siden av andre kunstneriske slektninger som Marlon, Pacino, Bogart og James Dean. Jeg innså da at min filmentusiasme hadde fått uventede konsekvenser, som så mye annet man lærer barna sine i beste mening. Mine advarsler møtte døve ører, og det ble middag med Jack. Med på middagen fulgte heldigvis flere, blant annet Kate Moss, og senere ringte Kine og fortalte full av begeistring:- For en opplevelse! Han er like herlig gal i virkeligheten som på skjermen. Men det som overgikk Jack, pappa, det var maten vi spiste på restauranten Nobu.

Nobu&Øyvind

Ved første anledning ble Nobu testet, og akkurat som min datter og matkritikere verden over hadde forespeilet, så var dette sushi i en klasse for seg. En utsøkt fusion mellom det japanske og peruianske kjøkken, har gjort Nobu til en popstjerne på den gastronomiske himmelen. Sammen med partneren Robert de Niro, har han med tiden åpnet restauranter over hele verden. Her i hjemlandet er han også en inspirator, blant annet har Alex Sushi fortalt at Nobu er det store forbildet, og Hanami på Tjuvholmen stjal likesågodt en av kokkene derfra, som igjen tok med seg deler av menyen. Den norske mesterkokken Øyvind Næsheim, er en av Nobu’s premiekokker, og har jobbet i mange år i London, før han reiste til Asia og nå driver Nobu Beijing. Gjennom han har jeg fått æren av å møte Nobuyuki «Nobu» Matsuhisa ved et par anledninger, og han er en like stor gentleman på privaten. Så det er med stor glede at jeg presenterer en av hans signaturretter. Denne retten har ene og alene bragt meg årlig til London de siste 16 årene, og ifjor sommer lagde jeg min egen versjon, som fikk gjestene til å applaudere. Prøv denne enkle killerretten, og besøk gjerne orginalen, Nobu Old Park Lane i London. -Æ love dæ, den e verdt flyreisen aleina. Kanskje treffer også du Jack Nicholson, eller en annen Hollywood-stjerne som er like hekta på Nobu`s matmagi som meg.

SAM_1931

Nobu’s Sashimi Salat

Du trenger:

 • 200 gram frisk tunfiskfilet
 • havsalt og nykvernet pepper til tunfisken
 • salat (feks ruccola, feltsalat, babyspinat ol.)
 • 1 dl finhakket løk
 • 2 ss riseddik
 • 2 ts vann
 • 1/2 ts sukker
 • 1 klype havsalt
 • 1/4 ts sennepspulver
 • 1/4 ts nykvernet svart pepper
 • 4 ts druekjerneolje
 • 4 ts sesamolje
 • 3 ts soyasaus
 • garnityr i form av vårløk, reddik, gultot eller sjøgress.

Slik gjør du:

 1. Varm opp grillen eller stekepannen.
 2. Krydre fisken med havsalt og nykvernet pepper.
 3. Stek tunfisken på høy varme til yttersidene blir hvite.
 4. Legg fisken øyeblikkelig i isvann for å stoppe kokeprosessen.
 5. Tørk av vannet.
 6. Når fisken er skåret i fine skiver, skal den være rosa i midten med hvite kanter.
 7. Til dressingen blander du finhakket løk, riseddik, vann, sukker, salt, sennepspulver, nykvernet pepper. Ha alt i en bolle.
 8. Røres sammen til salt og sennepspulver er oppløst.
 9. Ha i druekjerne- og sesamolje i blandingen.
 10. Miks dette godt sammen.
 11. Ha ca 1 –  1 ½ dl dressing på et serveringsfat.
 12. Legg salaten på midten av fatet.
 13. Skjær tunfisken i skiver.
 14. Legg tunfisken rundt salaten.
 15. Hell dressing over salat og fisk.
 16. Bruk julienne av gulrot og reddik, og skivet vårløk, eller litt sjøgress som garnityr.

IMG_3256_2

Bli med på praten! 6 kommentarer

 1. Hei Jørn
  Får nyhetsmailene fra «tøffelhelten» og må takke for de mange spennende oppskriftene du legger ut.
  Men jeg savner en ting – rett og slett – at oppskriftene hadde vært utskriftsvennlige. Er det noe å gjøre med dette, feks få lagt inn en henvisning til et eget printerbilde.
  Håper du ellers har det bare bra

  Svar
  • Hei Wainy, takk for sist, og takk for mail. Nå, tror jeg det skal være ordnet slik at du kan skrive oppskriftene rett av.Håper det funker, for det er mange bra oppskrifter her å prøve.Jørn

   Svar
   • Sorry Jørn – funker fortsatt ikke.
    Er riktignok kommet med en «skriv ut» henvisning, men det er ikke bare oppskriften som kommer ut, men hele siden, Dvs for «Nobu’s Sashimi Salat» blir det skrevet ut 9 sider.
    Men hvis det er vanskelig å få til fortsetter jeg som jeg har gjort til nå; merker og kopierer selve oppskriften inn i Word og redigere den der – går kjapt det også

   • Hei igjen, hm…. dette var ikke bra. Skal sjekke med min data-guru, han mente at det var ok. Sikkert noe han har oversett. Men det høres ut som om du har funnet en nest beste løsning, slik du gjør nå. jørn

 2. Har vært der, fantastisk meny, gode smaker og superfine anretninger. Anbefales!

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Historier, Matopplevelse, Middag, Mine største gastronomiske opplevelser, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,