Denne franske kyllingoppskriften ble begynnelsen på min karriere som proff amatørkokk. Den passer til enhver anledning og garanterer stappmette mager på både store og små.

Jeg opplevde rotisseriekylling i Frankrike som 15 åring, da vi kjørte feil og havnet på en gård ved et sjarmerende vertshus. Ute på tunet sto sjefen å stekte kyllinger på en rotisserie-maskin. Et slags steke-skap hvor kyllingene roterer på et stort spyd inni ovnen, mens det øses sjy over kyllingene. Senere har jeg i alle år spist dette på ferier i Frankrike, for franskmenn er ekspert på kylling.

I Norge finner vi rotisserie-ovner på mange supermarker, men desverre er kyllingene ofte både saltet- og stekt ihjel. De færreste av oss har rotisseri-ovner hjemme, men det går an å jukse. Denne metoden lages i ovnen  med langpanne, jerngryte eller leirgryte. Oppskriften lagde jeg på frokost-TV med Wenche, da jeg ga ut platen «En blå løk» i 2000. Låta er en kjærlighetshistorie til verdens beste kylling fra Bresse. Det er desverre vanskelig å få tak i Bresse-kylling her til lands, men kyllingene fra Holte gård, holder også mål. Så Ikke vær kylling, lag kylling med 40 hvitløksfedd.

 

KYLLING MED 40 HVITLØKSFEDD

4 personer

Du trenger:

 • 2 kyllinger (1 ¾ -2 kg)
 • 2 friske timian kvister
 • 2 friske stilker rosmarin
 • 2 friske stilker salvie
 • 2 tynne grener stilkselleri eller bladtopp
 • 2 persille kvister
 • 1 sitron delt i båter (halvtarten inni kyllingen, resten til å smake til sjyen)
 • 40 friske hvitløksbåter
 • 3 ss olivenolje
 • nykvernet pepper
 • serveres med ristet grovt brød

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 200 grader
 2. Ha litt salt inni kyllingen, 2 hvitløksbåter og persille. Fyll halvparten av urtene inni kyllingen, sammen med et par sitronbåter.
 3. Ha resten av urtene i en vid gryte eller langpanne som kan stå i ovnen, og legg kyllingen oppå. Ha olivenolje over kyllingen, strø salt og pepper på, og legg resten av hvitløksbåtene rundt i gryten.
 4. Om du bruker gryte, dekker du til og steker kyllingen ca.1 time. Om det er langpanne uten tildekking kortes steketiden noe ned, etter som du liker. Noen liker svakt rosa, andre foretrekker gjennomstekt, men husk at ovner er forskjellig, så du må bli kjent med din.
 5. Når kyllingen er ferdig stekt, lar du den hvile minst 15 min. før du skjærer i den. Legg den på et fat og fordel hvitløksbåtene rundt.
 6. Hell stekesjyen over i en liten sauspanne, og skum fettet og ha den i en sausnebb. Servèr kyllingen med sjyen, hvitløksfedd og ristede brødskiver til.
 7. Hver gjest fjerner skinnet fra hvitløksbåter og knuser sin duftende purè med gaffel, som smøres på brødet.
 8. Jeg pleier å servere en salat til med en fransk dressing (Oppskrift: 3 ss olivenolje + 1 ss bringebæreddik+ 1 ts sukker+salt og pepper?røres godt sammen = nydelig enkelt)

Om du bruker leirgryte, så la den ligge noen timer I vann før bruk!

 

Bli med på praten! 4 kommentarer

 1. Hei Jørn
  Leste første gang om denne retten i ei kokebok jeg har av Eivind Helstrøm der du
  har bidratt med ei oppskrift.
  Har laget den med godt hell flere ganger 😀 Tusen takk for tips.
  Jeg har også en mat- og reiseblogg.
  Der har jeg nettopp lagt ut min versjon av denne retten, og har tatt meg den frihet å nevne deg der. Håper det er ok?
  http://detgodelivnina.blogg.no/1410197363_kylling_med_minst_40_.html

  Kan kanskje nevnes at jeg akkurat nå er i vakre Provence der de har tilgang på noen helt fantastiske kyllinger, ja egentlig på råvarer generelt ❤
  Dette har vært vårt reisemål i maaange år, og iom jeg er en ivrig hobbykokk, lages og spises stort sett alle våre måltider i leiligheten. Herlig!
  Bon ingrédients, bon repas – gode ingredienser, godt måltid.

  Flott blogg du/dere har. og for noen fristende og lekre bilder da!!

  Mvh
  NIna

  PS. Jeg har også vært hos Dario Cecchini i Toscana. Litt av en opplevelse…..

  Svar
  • Hei Nina, er super misunnelig på dere som kan velte dere rundt i herlighetene i Provence. Har vært mye i bl.a.Vence. Brukte å kjøpe kylling nesten hver dag jeg var på ferie der, og i andre byer i området. Tenker da på de kyllingene som selges på gaten, med en kar som står med et enkelt grillskap (rotisserie). Nydelig. De kan sin kylling der nede. Kos dere. Jørn ps! sef. ok at du henter og legger ut oppskrifter hos meg.

   Svar
 2. Har laget denne nå, med hjemmelaget bernaisesaus og saltbakte amadinepoteter. Helt nydelig.

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Historier, Matopplevelse, Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,