I helgen kommer min datter Sela hjem fra New York, og vi skal ha familiemiddag på søndag. Siden hun er veganer, må jeg lage noe uten kjøtt til henne. Da passer det at en av rettene er en smakfull Salat Nicoise. En gammel klassisker som alltid gjør seg som lunsj, eller forrett i en større middag, og som er nydelig og sunn.

Salat Nicoise

  • 4 medium store poteter
  • 1 liten hvitløkfedd
  • extra virgin olivenolje
  • 3 ss hvitvin eddik
  • havsalt
  • Nykvernet pepper
  • 150 g friske grønne bønner
  • 1 grønn salat, gjerne romano eller en annen du liker
  • 4 saftige tomater
  • En halv liten agurk
  • 2 hardkokte egg
  • 220 g hermetisk tunfisk på olje
  • En liten bunt friske basilikum
  • 12 svarte oliven

Slik gjør du:

  1. Sil oljen fra den hermetiske tunfisken, og sett til side 2 ss av denne oljen til potetene, og resten til bønnene. Hvis du trenger mer, bruker du mer ekstravirgin oliven olje.
  2. Pisk sammen olivenolje og hvitvins eddik med knust hvitløk og salt og pepper.
  3. Vask potetene og kutt dem i terninger eller i passende båter. Damp dem til de er gjennom kokt, og vend dem i dressingen.
  4. Trim bønnene i endene, og kok dem i 6 minutter i fosskokende saltet vann.
  5. Bruk hendene når du river salatbladene fra hverandre, vask og rengjør dem, og tørk dem i en salatspinner.
  6. Kok eggene, og del dem deretter i to.
  7. Vask tomatene og kutt i skiver.
  8. Vask agurk og kutt tynne skiver.
  9. Bruk gaffel for å rive opp tunfisken i passende biter.
  10. Fjern stein fra oliven
  11. Ha alt i en salatbolle, og bland godt sammen slik at alt får litt dressing på.
  12. Litt salt og nykvernet pepper over tilslutt gjør susen.