Jeg hadde en inspirerende matopplevelse på Lysnes på Senja i helgen, hvor jeg spilte konsert. Arrangørene fortalte at de skulle servere grillmat til gjestene, så jeg foreslo jeg at de kunne lage en enkel fiskerett som et alternativ til kjøttmaten, og sendte dem en av mine ceviche oppskrifter. Da jeg kom frem til Lysnes ble jeg møtt på kjøkkenet av en godt voksen «jente», som hadde laget ceviche av torsk, og det smakte aldeles nydelig. Hun fortalte at hun aldri hadde vært borti denne retten før, men at hun nå var helfrelst. Retten falt i smak hos alle de ulike ganene på Senja, så fisk på denne måten ville hun lære mer om. På bakgrunn av denne flotte opplevelsen på Senja, har jeg laget en ny ceviche-variant her. Dette er en av sommerslagerne mine. Lettvint, sunt, og aldeles nydelig. Om du ønsker en god vin ved siden av, så kommer jeg med to anbefalinger: Ponte Prosecco Frizzante DOC Treviso (Nr.9396901), eller en Riesling fra Traiser 2012 fra Crusius (Nr. 1284601).

Ceviche rosa grapefrukt4

Ceviche med rosa grapefrukt

4 personer

Du trenger:

  • 400 gram frisk kveitefilet
  • 1-2 limefrukter
  • 1-2 sitroner
  • 2 sjalottløk
  • 1 bunt frisk koriander
  • salt og pepper
  • 1-2 store rosa grapefrukter
  • fennikel blader (på toppen av fennikelen sitter bladene som er tynne som dill)
  • 4 ss god extra virgin olivenolje

Slik gjør du:

  1. Skjær fisken i passende biter, 5-7 cm bred og litt under 1 cm tykke. Som sashimi stykker, og legg fisken i en bolle. Ha passende mengde maldonsalt over fisken.
  2. Press saften av lime og sitron, og hell over fisken. La dette stå i kjøleskap i minimum ett par timer.
  3. Rens skallet av grapefruktene, og pass på at ingenting av det hvite sitter igjen på kjøttet. Skjær båtene av grapefruktene, og legg i en liten bolle, sammen med saften fra frukten.
  4. Plukk bladene fra korianderurten, og finhakk halvparten, mens resten beholdes som hele blader. Legg til side.
  5. Når fisken er ferdig «kokt» i syren, anretter du på et stort serveringsfat. Du ser at fisken har blitt «hvitere» i fargen.
  6. Først har du litt av sitron/lime saften på fat.
  7. Strø over den finhakkede korianderen.
  8. Legg deretter fiskestykkene pent oppå.
  9. Ha saft fra grapefrukten over fisken, og legg grapefruktbåtene fint rundt og oppå fisken.
  10. Kvern litt pepper på, og dryss extra virgin olivenolje over. Pynt med koriander og fennikelblader.

Cevichefat rosa grapefrukt

 

Bli med på praten! 5 kommentarer

  1. Dette så godt ut. Det må jeg prøve. Fisken bør kanskje ha vært fryst først?

    Svar
    • Hei Torfinn,takk for mail. Jeg bruker ikke å fryse fisken først, men jeg ser at mange kokker forslår å legge fisken litt i fryseren før de skjærer i den. Det hjelper for å få tynne og perfekte skiver av fisken. Man får liksom mer kontroll over kniven og fisken, men som sagt. Hver gang jeg har laget Ceviche, har jeg ikke fryset den. Prøv deg frem. Det er et kick, ansett. Digger sånn mat. Enkelt og nakent, og godt. Jørn

      Svar
  2. Jeg tenkte spesielt på det med parasitter som kan finnes i rå villfisk. Disse tåler ikke frost.

    Svar
  3. ikke for å pirke men hvor ble det av fennikelbladene 🙂

    Svar
    • Hei, Hvis du ser på bildet så ligger de ved siden av korianderbladene, som pynt, men er en stor bidragsyter til smaken.

      Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,