
30. juli 2014 — Jørn Hoel
Crudo av uer med tomat og chili
Denne sommeren har vi fått varmen fra middelhavet til Norge, og dermed har matrettene på mitt sommerbord gjort det samme. I dag laget jeg Crudo av uer med tomat og chili, og det er lett og enkelt og lage. Man kan bruke ulike hvite fisker til denne retten, for godt blir det uansett. Crudo er den italienske versjonen av sashimi eller ceviche, og gir deg et friskt sommermåltid. Til dette valgte jeg å drikke en hvitvin fra Rueda, Nord i Spania, med druen Verdejo. En god Riesling er også ypperlig til dette.
Crudo av uer med tomat og chili
Forrett til 4 personer
- 5-600 g hvit fisk (uerfilet)
- 5-6 cherrytomater
- 1/2 rød chili
- 6-8 ss extra virgin olivenolje
- litt saft fra en halv sitron
- salt
- sort pepper
Slik gjør du:
- Rens fiskefileten for skinn og bein, og legg den i plastfilm i fryseren i en time. Da blir den lettere å skjære i tynne skiver. Bruk en bøyelig, tynn og langbladet kniv.
- Anrett fisken på et fat.
- Press litt sitronsaft over fisken.
- Skyll tomatene, skrap kjernene ut, og skjær tomatkjøttet i fine terninger. Skyll og hakk chilien.
- Bland tomat og chili med oljen, og krydre med salt og pepper. Ta med kjernene fra tomaten og geléen som er rundt, her sitter viktige smaker.
- Fordel blandingen over fisken.
- Om du har noen ekstra cherrytomater til overs, kan du halvere dem, og pynte fatet med dem.