Jeg har alltid vært skeptisk til såkalt «supermat», og det er nok en av grunnene til at det tok så lang tid før jeg prøvde quinoa. Denne kornsorten, som egentlig er frø, regnes som noe av det sunneste man kan spise. Den er rik på antioxidanter, jern, fiber, og har store mengder proteiner, i tillegg til å være glutenfri. For oss som ikke regner ut næringsstoffer med kalkulator, så smaker den dessuten fortreffelig. Den nøtteaktige smaken og spennende teksturen løfter enhver rett til nye høyder, og kan enkelt erstatte ris, poteter og pasta, for dem som styrer unna karbohydrater.

Quinoa kommer i ulike farger. En lys variant som er mest vanlig, i tillegg til rød og sort. Hvis du ikke finner det i din dagligbutikk, så prøv helsekostsjappene. Denne salaten er mitt første møte med quinoa, og for et lykketreff. Dette er noe av det mest spennende jeg har smakt i år, og er allerede blitt en stor «hit» på vår familiemeny i sommer.

Quinoasalat2

 Quinoasalat med mynte og limedressing

Du trenger:

  • 3 dl quinoafrø
  • 1 agurk
  • 1,5 dl mandler i skiver
  • 10-12 cherrytomater, eller andre småtomater som du liker
  • 1 neve myntblader grovhakket, og noen hele til pynt
  • 1,5 dl rosiner
  • 1 vårløk
  • saften av 1-2 lime
  • extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Siden quinoafrøene inneholder et kjemisk stoff som kalles saponin, med en smak som minner om bitter såpe, er det lurt å vaske frøene før du koker dem. Ha deretter frøene i en gryte, og kok det i 6 dl.vann, i 15-20 minutter.
  2. Når alt vann er kokt inn, legges quinoagrynene over på et matpapir, til avkjøling.
  3. Rist mandelskiver i en tørr panne på medium varme til de blir harde. Pass på at de ikke brenner seg.
  4. Skjær vårløken i tynne skiver, og grovhakk myntbladene.
  5. Skrell agurken, og del den i to. Med en teskje skraper du vekk frøene i midten. Skjær agurken i passe tynne halvmåneformede skiver.
  6. Del cherrytomatene i to.
  7. I en salatskål blandes alle ingrediensene godt sammen med de avkjølte quinoafrøene.
  8. Smak til medpresset limesaft, olivenolje og nykvernet pepper og salt.
  9. Pynt med ferske myntblader.

 

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift, Sunnhet

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,