Da jeg var liten hatet jeg sild. Foreldrene mine spiste alltid sild i jula. Det gikk i sursild og ulike kryddersild, og for hver bit kom det stønn av nytelse. Jeg forsto ingenting.

Det lukta voldsomt, og jeg innså at dette definitivt ikke var for puslinger. Mat for de tøffeste, ikke for en liten guttunge. Jeg slo det helt fra meg.

På midten av 80-tallet, kom det en rund og god danske inn i familien. Jens fra Sjælland bragte med seg mange av de kulinariske godene danskene besitter. Deriblandt sild. På 1.juledag fikk jeg prøvd meg. Jens hadde laget purresild, som han serverte på rugbrød toppet med majones og karri. Jeg falt fullstendig fra første bit. Dæven dette var fantastisk! Husker munnen gjorde rykninger i ren og skjær vellyst. Dansk mat er fantastisk, og sildetradisjonen likeså. Ikke rart at jeg endte opp i danske platestudioer de neste 20 åra.

I år har jeg endelig blitt gjenforent med Jens’ fantastiske Purresild-oppskrift og får dele den med dere. Jeg sier bare:  «Take it to the sild», folkens!

PURRESILD FRA DANSKE JENS

Serveres med majones og karri på rugbrød.

Du trenger:

  • 4 utvannet spekesildfileter
  • 1 purre
  • 1 bunt dill

Lake:

  • Saften fra 4 sitroner
  • 4 ss lys vineddik
  • 2 dl vann
  • 3 dl melis (ca.250 g)
  • ca 2 ts pepper
  • 2 laurbærblad

Tilberedningstid:

Ca. 20 min. pluss 8-12 timer for utvanning av sildefiletene og 2 døgn for lagring.

Husk å dekke krukken til, så den ikke avgir lukt i kjøleskapet. Bruk en tallerken eller folie.

Fremgangsmåte:

  1. Bland alle ingrediensene til laken sammen. Kok opp, og la den putre i 10 min. La deretter svale av.
  2. Skjær sildefiletene i mindre stykker og bland dem med finskåren purre og klippet dill i en krukke.
  3. Hell den kalde laken over, og sett krukken i kjøleskap i 1-2 døgn, innen den serveres.

Purresild2

Bli med på praten! 2 kommentarer

  1. Hei! Jens’ purresild var aldeles ualminnelig nydelig da den var nylaget. Men oppskriften har én slagside: konsistensen på fisken ble nokså fort til «smøresild». Det er kanskje sitronsaften som bevirker dette? Forøvrig vil jeg takke for mange gode oppskrifter! Vennlig hilsen Ylva

    Svar
    • Fint med konstruktiv tilbakemelding. Skal sjekke min egen sild som står i mitt kjøleskap. Jeg lagde 2 varianter. En med rå fersk sild, og én med kryddersild fra Christiansø. Jeg kommer tilbake.

      Svar

Legg inn en kommentar

Kategori

Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,