Januar er måneden da alt skal resettes. Jeg starter på nytt. Livet mitt skal bli sunnere og bedre. Nytt treningsprogram og planer om sunn kost skal oppfylle drømmen min om et bedre liv. Joda, jeg har tenkt disse tankene mange ganger før, men i år skal det bli annerledes. Jeg lover.

Under innspillingen av TV serien «Hver gang vi møtes» på TV 2 i høst, ble jeg inspirert av Ravis sunne livsstil. Han startet dagene med trening, yoga, tøyeøvelser  og sunn kost. Det gjorde han bedre i stand til å jobbe lange dager under innspillingene. Vi holdt jo på fra syv om morgenen til midnatt, og han sprudlet av energi. Med dette i minne, har jeg fått hjelp fra kokken Toril Guldbrandsen og ernæringsfysiolog Camilla Andersen, fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, til å lage spennende smoothies. Sunne drikker, som gir meg det jeg trenger for å «gæse på» i vinter Norge…

Dette er smoothies som fenger:

smoothie_med_gronnkol

SUPERSMOOTHIE
2 never grønnkål
2 dl eplejuice
1 liten avokado
1 banan
1 ss hasselnøtter
6 stk isbiter
Skyll grønnkål og kutt eller riv den i strimler.
Fjern skall og steinen på avokado. Skrell og del en banan.
Ha alt i blenderen og kjør til den har en fin smoothiekonsistens.

smoothie_med_mango_og_gulrot

GULROT OG ANNANASSMOOTHIE
2 skiver frisk ananas
½ mango
1 dl appelsinjuice
1 gulrot
6 stk isbiter
Skrell og skjær ananas, mango og gulrot i biter.
Ha appelsinjuicen i smoothiemaskin/blender først – deretter ananas, mango, gulrot og isbiter.
Kjør blandingen til du får en glatt smoothie.
Server smoothien med en gang.

smoothie_med_blaabaer_og_brokkoli

SMOOTHIE MED BLÅBÆR OG BROCCOLI
En elegant variant med litt brokkoli og blåbær.
200 g blåbær, fryst og frisk
1 stk banan
100 g slangeagurk
50 g frisk brokkoli
2-3 dl eplejuice
Skrell bananen og skjær i biter. Skjær agurken i biter.
Ha eplejuicen i smoothiemaskin/blender først – deretter blåbær, banan og slangeagurk.
Kjør blandingen til du får en glatt smoothie og server.

Litt veiledning før du går igang:

Smoothie – superdrikken
En fin start på dagen og en fin vane for det nye året!
En nylaget og fløyelsmyk smoothie er leskende og proppfull av sunne næringsstoffer som kroppen din vil juble over. Gjerne laget av ulike frukter, grønnsaker, urter, nøtter og bær. Smoothie smaker alltid godt, og den tilfører kroppen raskt viktige vitaminer og antioksidanter i tillegg til mineraler og fiber.
Kroppens politi
Antioksidanter er kroppens politi og sørger for ro og orden, og de fjerner frie radikaler eller enkelt forklart: det som skader friske celler. Antioksidantene forbrukes hele tiden. Derfor er det viktig med påfyll. En kjempegod og herlig måte å bidra til å få i seg «5 om dagen».
Så enkelt er det å lage smoothie
Vask, rens, evt. skrell og del opp frukt, bær og/eller grønnsaker. Bruk en vanlig blender eller en smoothiemaker. Ha i væske først. Deretter frukt/bær/grønnsaker, isbiter, yoghurt, juice, urter, frø, nøtter, m.m. Kjør ingrediensene til en myk og litt tykk smoothie. Det går fort, ca. 30 sekunder. Smoothie bør drikkes med det samme, eller fryses.
Lag din egen favoritt
Alle typer frukt og bær egner seg i en smoothie, men også en del grønnsaker. F.eks. avokado, selleri, gulrot, paprika, grønnkål og urter egner seg bra. Prøv deg frem og finn dine favoritter. Bruk godt moden frukt – det gir den beste smaken. Banan er med på å gi smoothien en fin og kremet konsistens. Bær er en vinner i sommersesongen, så bruk gjerne mye bær.
Barna elsker smoothie. La dem selv velge hva slags smoothie de har lyst til å lage. Enten i forhold til hvilken farge den skal ha, smak eller hvilke frukt, bær og/eller grønnsaker som skal være i. Uansett er det en fin måte å få i seg frukt og grønt på, og det blir enklere å nå målet om «5o om dagen».
Alle elsker smoothie. Eldre med dårlig matlyst setter stor pris på smoothie.
Smoothie hele dagen
Har du dårlig tid om morgenen, er kanskje en smoothie løsningen? Ha i litt frokostblanding, frø, nøtter eller havregryn sammen med frukt og bær og du har en sunn frokost på 30 sekunder. Garantert en flott start på dagen. Også til lunsj eller som mellommåltid er smoothie et godt og friskt alternativ. Smoothie passer fint som dessert, til hverdag og fest, eller på kvelden hvis man er litt småsulten. Den er et flott lite måltid før og etter trening – da gjerne med banan som gir ekstra karbohydrater og nøtter som gir proteiner.
Smooth-is
Frys ned smoothie så får du smooth-is. En herlig forfriskende is i sommervarmen. Sunnere kan ikke isen bli når den er laget av friske frukter og bær. Lag tykk smoothie, gjerne med mindre veske enn normalt. Frys ned i ispinneformer. Tenk ut ulike farger og smaker det skal være på isen, f.eks. banan eller mango (gul), kiwi (grønn), jordbær (rosa), solbær (lillarosa) eller melon (gul eller lyserød). Det er bare fantasien som setter grenser.
Historikk
Allerede på 1960 tallet var smoothie en kjent drikk og et kjent begrep i USA. I 1973 ble Smoothie King, en kjede med smoothie-barer, opprettet i USA, og smoothien sin popularitet fortsatte å øke og spre seg gjennom de neste tiårene. I begynnelsen på dette århundre kom også smoothie-begrepet til Norge. I dag er det flere hundre tusen her i landet som har anskaffet seg en blender eller smoothiemaskin for å kunne lage seg sin egen smoothie. Det selges ca. 100 000 slike maskiner i året. La maskinen være lett tilgjengelig på kjøkkenet, og bruk den ofte. Det er og blir populært med smoothie.
Tips:
Det er lurt å ha det flytende i først slik at det blir lettere for maskinen.
Har du banan eller eple i en smoothie er det lurt med noen dråper lime eller sitron så blir ikke smoothien mørk.
Ønsker du tykkere konsistens på smoothien? Tilsett en banan for å få den mer kremet.
Ønsker du tynnere konsistens på smoothien? Tilsett mer væske.
Har du godt modnet frukt til overs? Legg dem i fryseren og bruk dem til smoothie ved en senere anledning.
Glad i guacamole? Prøv en guacamolesmoothie: kjør avokado, agurk, hvitløk, litt chili sammen med grønnsaksjuice og isbiter i blenderen og opplev noe nytt.
Grønnsaker som gulrot, agurk, avokado og tomat er supre i grønnsakesmoothies.
Grønnsaker i smoothie er en fin måte å få i seg mer av dette på.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,