
Reinsdyrfilet med karamellisert blomkålpuré gir deg et festmåltid
Siden Vulkan Mathall i Oslo er full av produkter fra reinsdyrnæringen denne helgen, blir det tredje dag på rad for meg med reinsdyrkjøtt. Ikke bare for å feire Samefolkets dag som var forleden, men også for at produktene fra denne næringen har vunnet både hjertet mitt og smaksløkene mine. Jeg tror aldri jeg har smakt så godt reinkjøtt som akkurat nå. Produsentene har spisset kvalitetsterskelen sin, og leverer meget bra produkter om dagen. Hvis du ikke har et forhold til reinkjøtt fra før, så begynner det nå. Prøv dette. Denne oppskriften er nydelig og vil gi deg et festmåltid du aldri glemmer .
Reinsdyrfilet med karamellisert blomkålpuré
For 4 personer
Du trenger:
- 900 g ytrefilet av reinsdyr
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ss smør
- 3 ss macadamia nøtter , finhakkede
BLÅBÆRSIRUP:
- 1 flaske blåbærsaft (saxhyttegubbens 100% blåbær)
- 1 dl sukker
- 2 ss sitronsaft
MARINERT ROSENKÅL:
- 12 stk rosenkål
- 3 ss olivenolje
- 1 ss sitronsaft
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
KARAMELLISERT BLOMKÅLPURÉ
- 1 stk blomkål
- 6 dl kremfløte
- 5 ss sukker
- 1 ts salt
- 1 ts malt hvit pepper
- 2 ss sitronsaft
Slik gjør du:
1. Kok blåbærsaft og sukker til sukkeret har løst seg opp, og saften begynner å tykne. Hell det over i en bolle og avkjøl. Smak til med sitronsaft før servering.
2. Kok rosenkål i lettsaltet vann til den er så vidt mør. Avkjøl i isvann. Plukk blader av rosenkålen slik at du får en «salat». La dem renne av på et kjøkkenpapir. Vend bladene i en blanding av olje, sitron, salt og pepper før servering.
3. Del blomkål i grove buketter og legg dem i en kjele. Spar på et par buketter. Dekk blomkålen med fløte, og kok til den er mør. Hell av fløten og kjør blomkålen med en stavmixer eller i en kjøkkenmaskin til du har en jevn puré. Spe med litt av fløten hvis du vil ha pureen litt tynnere. Smelt sukker i en gryte til gyllen karamell. Ha i blomkålpureen, rør godt og smak til med salt og pepper.
4. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge.
5. Legg fileten i en ildfast form og stikk inn et steketermometer. Dryss over finhakkede nøtter og stek filetene ferdig i ovn på 125 °C i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan du vil ha fileten stekt.
Server rosastekt reinsdyrfilet med karamellisert blomkålpuré, marinert rosenkål og blåbærsirup.
Når kjøttet har en kjernetemperatur på 65 ºC er det lite stekt, ved 70 ºC er det medium stekt og ved 76 ºC er det gjennomstekt.
Ble jo helgens helt med ditt Andebryst forrige uke så må vel prøve denne óg ;-). Regner med at du mener råsaft av blåbær her og ikke utblandet? Sikkert idiotisk spørsmål, men kjipt å bomme på selvfølgeligheter. Ønsk meg lykke til…
Jan