
Årets sommerslager – Kyllingbryst med honningglasur, soyasaus og appelsinskalldryss
Det er en berusende følelse av vår og sommer på Østlandet, og jeg kjenner at fjærkre er det som lokker sammen med mine lette burgunderviner. Jeg elsker kylling, og siden jeg er i full gang med trening og sunne måltider, er det viktig å finne nye og spennende måter å preparere hvitt kjøtt. Her er en nydelig oppskrift som passer perfekt på herlige vårdager, med smak av Asia og Europa i en skjønn forening. Den er akkurat passe komplisert med noen detaljer som vil få gjestene til å juble, men er likevel lett å lage. Det viktigste er at den smaker himmelsk, og vil plassere kyllingen øverst på seierspallen for en periode. Jeg lover deg, dette er en sommerslager.
KYLLINGBRYST MED HONNINGGLASUR, SOYASAUS OG APPELSINSKALLDRYSS
For 4 personer
Du trenger:
- 2 store kyllingbryst, om du har et par retter til på menyen. Hvis du er sulten er det et helt kyllingbryst til hver.
- salt og pepper
- 5-6 friske salvieblader
- 1 ss smør til steking
- 1 ss olivenolje til steking
- 1 hvitløk delt i to
- 1,5 dl honning
- 1,5 dl soya saus
- 1 ss ingefær puré
- 1 ss hvitløkpuré
- 2 ss olivenolje
- 1 sjalottløk, rensket og delt i skiver
- 1 gulrot i terninger
- 1 stangselleri i terninger, ta vare på bladene som pynt
- 7-8 dl kylling kraft
- 1 ss tomatpurré
- 12 dadler med best mulig kvalitet, fjern stein
- 1/2-1 ts garam masala (krydderblanding)
- 1 stor appelsin
- maldon salt
- extra virgin olivenolje
- 2 små purreløk eller 4 vårløk, kuttet i ca 10 cm lange biter
- smør
- salt og pepper
Slik gjør du:
Lag sausen:
- I en panne har du 1 ss olivenolje, og bruner løk, gulrot og stangselleri på lav varme i 10 min. Pass på så det ikke svir seg.
- Tilsett 1 ss tomatpuré.
- Ha i kyllingkraften litt etter litt. Kok i dette i 30 minutter. Tilsammen skal dette bli ca. ½ liter saus.
- Grovhakk 4 dadler, og ha det i sausen. Gi dette et oppkok, og la det deretter småkoke i 30 min. Hell det deretter gjennom en sikt, tilsett krydderblandingen og smak til – det skal være en rund søtlig smak fra dadlene, og smak til med garam masala.
Lag honning og soya glacé:
- I en sauspanne har du i honning, olje, soyasaus, hvitløk og ingefær puré, og rør mens du koker forsiktig i en halv time.
Lag appelsinskalldryss:
- Rasp skallet av 1 stor appelsin på et ildfast fat eller liten langpanne. Ha det i ovnen, like lenge som du steker kyllingen i ovnen. Når det er ferdig, og det har tørket, har du i litt sjøsalt. Rist det lett, slik at det ligger fint sammen.
Lag kyllingbrystene:
- Vask kyllingbrystene
- Massér inn salt og pepper og biter av salvie på begge sidene av brystene.
- Ha smør og olivenolje i en stekepanne med en hvitløk som er delt i to. Når det begynner å ryke av pannen, steker du kyllingbrystene til de har en fin stekeskorpe på skinnsiden, og deretter på andre siden.
- Sett komfyren på 120 grader. Ha kyllingfiletene i en langpanne med steketermometer i filetene. Stek filetene til de er 60-62 grader.
- Ta dem ut av ovnen, og smør glasuren over filetene. La dem hvile, mens du klargjør til servering.
Lag dadleruller:
- Kutt resten av dadlene på langs, og fjern stein. Skrell skinnet vekk fra kjøttet. Dette kan være litt vanskelig, da kjøttet har lett for å klebe. Det betyr ingenting at kjøttet er litt sprukket eller ujevnt, for det vil komme sammen tilslutt.
- Med fingrene og en teskje, lager du små ruller, og dypper dem i bollen med olivenoljen. Rull den rundt, og sett tilside.
Koke purréløken:
- Kok purréløken i vann i 15 min.
- Ha den raskt i isvann.
- Kutt den deretter langveis, og gjør den ferdig i en stekepanne med varm smør til den får litt farge. Krydre med salt og pepper.
Anrett
- Anrett med kyllingfileten med saus, dadlerullene, og purreløken. Strø appelsinskalldryss over kyllingene.
- Pynt med stangselleribladene.
Dette ser helt fantastisk ut!
Må prøves.
Skal dadlene som anrettes sammen m kyllingen stekes?
Mvh
Nina
Hei, dadlene skal renskes for skinn, ta ut steinen, og rulle den til en liten ball, og så vende den i oliven olje. Gjerne en god extravirgin olje som du liker.
Hei, takk for tips:-)
Kylling er én av mine favorittingredienser:-) Og alltid spennende med ny inspirasjon.
( er dessverre veldig allergisk for oliven-/olivenolje:-( )…..men tåler all annen mat, olje og er heldigvis ikke allergisk for vin 😉
( I kveld venter vi besøk og menyen er Magrets de Canard aux fiques et haricot verte ❤ Ikke feil det heller 😉 )
Mvh
Nina
Hei igjen….skulle sef stå figues 😀
Vet ikke hva fique er…men det skal jeg ikke servere sammen med andebrystene 🙂
Mvh
Nina