9. oktober 2013

Eplesmaking på Vulkan

En helt ny erfaring må vi innrømme. Vi vet at epler kan med hell brukes i matlagning. Det fikk vi også demonstrert i lunsjen som fulgte etter at vi hadde satt våre karakterer på de 8 ulike epletypene vi fikk smake.

Foto: Jan Villard

Eplesmakingen var i regi av Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, på vegne av et samarbeidsprosjekt med bl.a. Norske Epledyrkere og Norges Frukt- og Grønsaksgrossisters Forbund.

Det er stor etterspørsel etter Norske epler, men det har vært lite fornyelse i sortimentet og det produseres ikke nok. resultatet er at importepler får dominere. Partnere har gått sammen om et stort forskningsprosjekt: Storskalaforsøk med nye eplesorter.

Målet er klart. Å utvikle og produsere et vinner-eple som kan produseres i store kvanta slik at vi er mindre avhengig av import. slik vi ser at Pink Lady har blitt (som ikke er Norsk). Det stilles store krav til bl.a. holdbarhet, smak, utseende, at den tåler vårt klima og at den kan enkelt kan produseres i stort volum.

Testen vinner ble «Rubinola», en Tsjekkisk sort. Om vi vil få se denne eller noen av de andre sortene vet vi ingen ting, men vi håper at smakspanelet gir næring til forskningsprosjektet videre og at man makter å ende opp med noen sorter som kan bli markedsvinnere om en stund.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Matopplevelse