Jeg lagde denne retten på en lukket middag i Trondheim for mange år siden, og da jeg kom inn i restauranten og spurte om de likte den, fikk jeg trampeklapp. Utrolig hyggelig opplevelse, fordi Rødbeter fortjener mer hyllest enn å skjule den sammen med andre grønnsaker. Den fortjener å spille hovedrollen av og til. Sammen med Saba Balsamico eddik fra Modena, en deilig Extra Virgin Olivenolje, gjerne fra den premierte olje produsenten Quattrociocchi, og toppet med den blåmuggosten du selv liker. Da har du en midtbanetrio verdig fotballlaget FC Barcelona på det beste. Jeg elsker smaken av dette og jeg elsker FC Barcelona når de spiller tika-taka fotball. Sammenligningen er nostalgisk, fordi smakene og fargen i denne retten gir meg sterke minner. Minner om kvalitet og noe fundamentalt, som hjertet elsker. Når jeg lager denne retten hjemme, øser jeg på med salat, siden blandingen av god Extra Virgin Olivenolje og Balsamico er så fantastisk. Særlig de to nevnte. Du kan servere dette som en egen lunsj rett eller som en del av et større måltid med flere retter.Foto: Trygve Indrelid

Rødbeter med Balsamico og Roquefort

Forrett for 4 personer

Du trenger:

 • 4 middles store rødbeter
 • extra virgin olivenolje
 • 1-2 dl sesamfrø
 • olivenolje til å steke rødebeter
 • Balsamico eddik
 • En bit blåmuggost etter ønsket mengde. Jeg bruker helst Selbublå
 • ulike grønne salater, syreblader
 • salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Skrell av skallet på rødbetene, og legg dem i en bit amuliniumsfolie. Ha 1 ss olje over, litt salt, og pakk den inn i folien.
 2. Bak rødbetene i ovnen i 40 min. på 180 grader.
 3. I en tørr panne har du i sesamfrøene, og steker dem på middels varme til de begynner å skifte farge. Salt og pepper over frøene. La dem avkjøles i en skål.
 4. Del de ovnsbakte rødbetene i passende biter, båter eller slik du liker at de er formet. Hell saften fra folien i en stekepanne, sammen med olivenolje. Stek rødbetene møre i pannen. Saltes og pepres. Skru ned varmen, og hell over litt balsamico. Vend rødbetene godt i denne blandingen.
 5. Anrettes på et fat med all saften fra pannen, og strø sesamfrøene over betene. Bryt osten opp i passende biter, og servér.
 6. Fordelen med denne retten, er at den kan gjøres helt ferdig på forhånd. Den skal serveres kald, eller temperert.

Om du ikke liker roquefort, kan du forandre til chevré eller feta, eller den osten du liker best. Du kan bytte ut sesamfrø med andre frø eller nøtter du liker. Du kan også utvide retten lett til å bli en større grønnsaksrett med andre salater, broccoli, spinat eller andre grønnsaker du liker. Jeg liker den først og fremst slik jeg har beskrevet den i oppskriften.

Allergener:

Melken i Roquefortosten

Sesamfrø

NB!Voksne har sjelden en allergisk reaksjon på rødbeter, oftere er spedbarn og barn under tre år utsatt for dette.

Fakta: Om Rødbete har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat, Vitamin B9. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Rødbete har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, i tillegg til å være en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt bodtrykk. Den inneholder masse C-vitaminer og kan være en viktig kilde til mineraler som fosfor, kalsium og jern. Og det er fargestoffet i cellene som gjør at rødbeten har en intens rødfarge. Rå eller kokte rødbeter byr på omtrent 8–10% karbohydrater. Enkle sukkerarter – som glukose og fruktose – utgjør henholdsvis 70% og 80% av karbohydrater i henholdsvis rå og kokte rødbeter. Rødbeter er svært rik på kostfiber, B-vitaminet folat, kalium, jern og flere vitaminer, mineraler og antioksidanter. Ingen grunn for å ikkje bruke denne grønnsaken enda meir!

Om Roquefort: kan forebygge hjertesykdom.Det viser seg nemlig at osten har store helsefordeler. Et team med forskere fra Cambridge har funnet ut at den velkjente blåmuggosten roqufort har betennelsesdempende egenskaper som kan bidra til å beskytte mot hjertesykdommer
Roquefort er en fransk blåmuggost som fremstilles av rå sauemelk. Den produseres i regionen Occitanie i det sørlige Frankrike
Om Balsamico: En spiseskje med balsamicoeddik inneholder kun 14 kalorier og ubetydelige mengder fett og karbohydrater, inkludert sukker. Normaliserer blodtrykket: Balsamico reduserer tetting av blodårer og har dermed en positiv effekt på å senke blodtrykket. Vineddik har lavere syreinnhold enn vanlig eddik. Balsamico lages av veldig konsentrert druemost, tykk som sirup av bestemte italienske druer fra et konsortium, et fellesskap. Den lagres på fat over lengre tid, er tykkere i konsistensen og søtere enn vanlig vineddik. Holdbarhet: Tradisjonell balsamicoeddik utløper ikke. Det anbefales sterkt å oppbevare det på et kjølig og mørkt sted.
Om Extra Virgin Olivenolje: Ekstra virgin olivenolje er veldig sunt fordi den inneholder en gunstig fettsyresammensetning som er riktig i henhold til WHO sine retningslinjer. I tillegg inneholder den vitamin E. Hvor sunn den er varierer med tanke på hva slags kvalitet den har og når på året den er høstet. Jo tidligere og jo grønnere olivenene er, jo mer antioksidanter har oljen. En olivenolje har generelt en sunn fettsyresammensetning og er rik på enumettede fettsyrer som kan bryte ned det dårlige kolesterolet i kroppen og bygge opp det gode kolesterolet.
NB! Norske Caroline Graham Hansen spiller bl.a på FC Barcelona

marinated-beetroot

Bli med på praten! 2 kommentarer

 1. Flott!!

  Med vennlig hilsen/Best regards/Mit freundlichen Grüssen!
  Ola Handberg

  [cid:image001.jpg@01D93A25.3956A180]
  HANDBERG ENGROS AS
  Besøksadresse: FEKJAN 7A, 1394 NESBRU
  Fakturaadresse: Postboks 249, N-1379 NESBRU
  Mobil +47 40 40 87 64
  e-mail: ola@handberg.noola@handberg.no

  [cid:image002.jpg@01D93A25.3956A180] [cid:image003.jpg@01D93A25.3956A180]

  [cid:image004.jpg@01D93A25.3956A180] [cid:image005.jpg@01D93A25.3956A180]

  Svar
 2. Heia Jørn,
  Veldig hyggelig å se at du bruker Olje fra Quattrociocchi som du fikk av meg for noen år siden. Den er ganske fantastisk.

  Prøvde å sende deg en melding på WordPress, men det lyktes ikke. Trenger du mer informasjon, sjekk ut vår nettside «oljefraVeroli».

  Ta gjerne kontakt igjen, jeg skal ned til Veroli og skal også besøke Quattrociocchi i begynnelsen av mars.
  Sjekk også ut vårt lille paradis http://www.veroli.nohttp://www.veroli.no
  Der du kan i et område som ikke er særlig «plaget» av turister og har fantastisk lokal mat og ypperlige vin og oljer.
  Ta gjerne kontakt så kunne vi få til noe gøy.

  Vi holder på å lage et opplegg der Alsta Vocali skal besøke Veroli ha konserter. Dette blir gøy. Det er min bror Sverre i Sandnessjøen og jeg som holder på med dette. Veldig gøy
  Kanskje vi kunne få med flere?
  Vi tenkte også å lage mat fra sjøen – fra Helgeland. Der sjøen møter fjellet.

  Her er det sang, mat, og vin som er i fokus. Kanskje artig å hive seg med?

  Med vennlig hilsen
  Siri Andresen
  Daglig leder

  Tlf.: +47 22 43 77 99
  Mob.: +47 90 10 33 22
  Fax.: +47 22 43 71 60
  E-mail: siri@jositech.nosiri@jositech.no

  [cid:image001.png@01D93A26.767C5BD0]
  Postboks 3202 Elisenberg
  0208 Oslo
  http://www.jositech.nohttp://www.jositech.no/

  Svar

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Oppskrift

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,