Her er en av mine personlige favoritter. Jeg må innrømme at smørbrød med roastbiff var en mega opplevelse for en som kom fra enkle arbeiderklasse kår i Nord-Norge. Det var på Grand Hotell i Oslo, jeg fikk smaken av dette, med potetsalat som skjult under roastbiffen. Hvis man kommer dit i livet, hvor man prøver å styre unna både brødbakst og potetsalat, så står du igjen med denne moderne varianten som kokken Odd Ivar Haglund på Brasserie Fengslet på Hønefoss lærte meg. Dette er en opplevelse du MÅ prøve. Det er enkelt å lage, og smaker hysterisk godt.

ROASTBIFF MED PONZU YUZU SAUS

Denne retten er gir deg en lett følelse i munnen, med en nydelig ettersmak. Perfekt lunsjrett eller forrett. Jeg lager alltid et stort stykke av roastbiffen, for den tåler å ligge noen dager i et kaldt kjøleskap. Så blir det «gomling» en hel uke.

Du trenger:

1 kg flatbiff eller mørbrad ( Jeg brukte ytrefilet på arrangementet, men flatbiff og mørbrad har en hyggeligere pris.)

2 ss olje eller margarin til steking

2 teskje salt

2 teskje pepper

1 fl. Ponzu Yuzu eller Sitrus 

1 pk Piopino sopp ( Shimeji sopp eller sopp som du liker)

2 vårløk, skåret i små biter

Litt ruccola salat

1 bunt Koriander

Slik gjør du:

  • Bruk kjøkken hyssing til å binde opp fileten, og gi den en mest mulig fin og rund fasong.
  • Gni kjøttet inn med salt og pepper. Stek hele stykket i en varm panne med litt olje, slik at du får en jevn og fin stekeskorpe rundt hele kjøttet. Når du er ferdig å steke, justerer du med evt.mer salt og pepper.
  • Stikk et steketermometer inn til midten av kjøttet, og legg det på en rist på en langpanne. Forvarm ovnen på 120 C grader, og sett kjøttet inn i ovnen. Stek det til 55 C grader hvis du ønsker den rød. Dersom du vil ha den rosa kan du steke til 58-60 C grader. Steketid vil være opp 60 min. Men pass på, for ulike ovner steker ulikt.
  • Når kjøttet er ferdig stekt, lar du det hvile til romtemperatur.
  • Nå kan du forberede resten av retten ved å steke soppen i en stekepanne på medium varme. Ha biter av vårløken oppi, når du varmer soppen.
  • Skjær roastbiffen i tynne skiver, og legg på tallerkenen sammen med sopp, ruccola og vårløk. Hell ponzu yuzu sitron saus over kjøttet, og legg tilslutt koriander blader over. Du kan også avslutte med å strø litt sesamfrø over.

Foto: Trygve Indrelid

Allergener: Soya saus, Sesamfrø

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Forrett, Matopplevelse, Middag, Mine største gastronomiske opplevelser, Oppskrift, Råvarer

Stikkord

, , , , , , , , , , , ,